Огънят се разпали в петък

За пореден ден сметището край Дупница продължава да гори. То се разпали в петък и над целия регион надвиснаха гъсти кълба дим, съпроводени с неприятна миризма. Прокуратурата образува досъдебно производство, целта на което е да се разбере има ли виновен за горящото сметище.В последното денонощие на няколко пъти вятърът сменяше посоката си. Така димът се насочи вече не толкова към Джерман, колкото към село Бистрица, в подножието на Рила.

Няма замърсяване на въздуха в района на Дупница, показват последните данни от мобилната станция, която работи в района на горящото сметище. Нивото на фините прахови частици е малко под средната норма. Междувременно цял ден 9 камиона засипваха с пръст тлеещите огнища, но от сметището продължават да излизат облаци дим. Непрекъснато се появяват малки огнища заради изтичащия отвсякъде метан, който се образува заради гниенето на боклуците.  

"Бърз начин за справяне с такъв тип проблеми няма, поради спецификата на терена на депото. Не е имало възможност за уплътняване на отпадъка, което с течение на годините създава язви, от които се образува т.нар. сметищен газ. Този сметищен газ много лесно се възпламенява, поради което е много трудно да се каже, колко бързо би могъл да се овладее и такъв процес и дали във времето не би могъл да се повтори отново", заяви Ели Подгорска, директор на Дирекция „Околна среда“.

Над 20 часа гори закритото сметище над Дупница

Скритият метан в сметището ще бъде и голямото предизвикателство по време на рекултивацията, която трябва да започне след по-малко от месец.  "Има заложено изграждане на така наречените газови кладенци, чиято цел е точно да се улавя този газ и да се изгаря контролирано", подчерта Подгорска. 

От общината категорично заявиха, че в момента сметището не се използва, а отпадъците, генерирани в Дупница ежедневно се извозват до квартал Филиповци в столицата. 

Повече гледайте във видеата.