Областта влезе в „жълтата” зона

Спешно заседание на областния COVID щаб в Бургас. Причината е ръстът на заразените и влизането на областта в „жълтата” зона. Въпреки тревожната тенденция, интересът към ваксинациите остава нисък. Новите случаи през последното денонощие са 11.

Нисък брой заразени с COVID-19 у нас

„През последната седмица не се наблюдава значително повишаване на интереса към ваксините. Средно на ден през имунизационния кабинет преминават около 15-20 души”, каза д-р Нигохос Топузян, директор на МЦ "Св. Николай Чудотворец" – Бургас.

„Предстои още по-коварна вълна на коронавируса, тъй като Делта вариантът се разпространява 60% по-бързо и засяга предимно млади хора", коментира директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

От началото на сезона в летните курорти у нас са констатирани положителни проби на туристи от Германия, Израел, от Скандинавските страни. Повечето от тях са били ваксинирани, но въпреки това PSR тестовете им са дали положителен резултат, пише БТА.

За последните две седмици данните на заболеваемостта в Бургаска област сочат 30 на 100 000 души население и към момента тя е най-висока в страната.

На този етап в болници Бургаско ще бъдат разкрити 70 легла за неинтензивни пациенти и четири за реанимационни. Разкрити легла ще има в болници в Бургас, Айтос и Поморие.