Причината е ръстът на заразените и влизането на областта в „жълтата” зона

В разгара на летния сезон в Бургас разкриват нови COVID легла в областните болници. Причината е скок на заразените с коронавирус в областта. Според Кризисния щаб половината от настанените в болниците са туристи.

COVID легла се разкриват в болницата в Бургас. Решението беше взето на спешно заседание на областния COVID щаб в града. Причината е ръстът на заразените и влизането на областта в „жълтата” зона. Новите случаи само за последното денонощие са 11. По данни на РЗИ Бургаска област е рекордьор по брой заболели през последните 2 седмици.

България затваря границите за пристигащите от 3 страни

30 новозаразени с COVID на 100 000 - тези данни правят Бургаска област рекордьор в страната за последните 14 дни. Затова поетапно ще се разкриват нови COVID легла в болниците. 

„70 за неусложнено състояние и 4 реанимационни легла”, обясни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ- Бургас.

Заразените чужденци, които са настанени в болниците в региона, са били на почивка в различни черноморски курорти.

„Изникват всеки ден - по един, по двама, по трима. Това са хора, които са показали положителен резултат на PCR, във връзка с изискването на техните държави, но които нямат клиника и в 80-90 % са ваксинирани. За това става въпрос”, заяви д-р Георги Паздеров.

17 са пациентите, приети в Инфекциозно отделение на Бургаската университетска болница. Всички били с пневмония, но в стабилно състояние. 

„Ако питате дали има такива с Делта-вариант – да, изпратили сме изследвания, от които се потвърждава”, заяви д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ- Бургас. По думите му става въпрос по-скоро за чужденци.

В болницата в Поморие също има туристи с COVID. 

„В момента има 7 пациенти. Трима сме дехоспитализирали. Място за притеснение въобще няма”, смята д-р Кирил Хинов, управител МБАЛ-Поморие.

„Абсолютно спокойно е, здравните заведения функционират, болниците са на линия. Няма място за никакво притеснение”, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев.

На фона на нарастващия брой новозаболели, желаещи за ваксина почти няма.

„Средно на ден през имунизационния кабинет преминават около 15-20 желаещи”, обясни д-р Нигохос Топузян, директор на Медицински център „Св. Николай Чудотворец"- Бургас.

Едва 13% са ваксинираните в Бургаска област. Регионалната здравна инспекция наблюдава ежедневно броя на новозаболелите и при нужда ще бъдат взети допълнителни мерки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК