Това стана ясно на първото й заседание

От службите за сигурност ще бъде поискана информация за СРС-тата, използвани на протестите през 2020 година. Това стана ясно на първото заседание на временната комисия, която ще проверява дали властта е употребявала разузнавателни средства срещу протестиращи и опозиционни лидери, както и сигналите за полицейско насилие.

Председател на тази комисия е Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме”. По време на днешното 20-минутно заседание той призова всички членове на комисията да подготвят списъци с имена на хора, които да бъдат изслушани през следващите седмици.

Комисия в НС ще разследва имало ли е полицейско насилие на протестите

„Това, което разбрах, е, че в ГДБОП е запазена документация. В ДАНС частично е унищожена. Във вътрешна сигурност също е частично. В другите служби също не знаем къде какво има. Затова предлагам да питаме всички, да изтръскаме чувала, защото ние на практика не знаем”, заяви Николай Хаджигенов.

„В писмата задължително трябва да напишем общото понятие СРС-та, защото  всички оперативни служби могат да използват служител под прикритие. Аз лично виждах хора от БОП-а и ДАНС, които едва ли бяха дошли да протестират. Те затова са дошли, но го правят служебно”, заяви Николай Радулов от „Има такъв народ”.