Това отчитат от Националното бюро за контрол на СРС

Ръст на сигналите от хора, които се съмняват, че са подслушвани незаконно по време на протестите миналото лято. Това отчитат от Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/. Досега е установено неправомерно слушане на двама протестиращи.

Сигналите към Бюрото са се увеличили след твърденията, че 82-ма политици са били подслушвани при протестите миналото лято. „Почти всички политици, които са имали съмнение или подозрение за незаконно прилагане на СРС спрямо тях, са подали сигнал до Бюрото”, заяви Огнян Стоичков – член на Националното бюро за контрол на СРС.

Рашков: Още днес ще представим доказателства за незаконно използване на СРС-та

Равносметката досега показва, че от началото на май са подадени 93 сигнала. Резултатът - данни за двама незаконно подслушвани протестиращи. „Проверките са 7 и касаят повече от 7 лица, тъй като се отнасят за ОПГ”, посочи Стоичков.

Междувременно от ГЕРБ поискаха нова комисия в парламента за незаконно подслушване. Притесненията им са, че техни членове са били обект на СРС-та по време на кампанията за 46-ия парламент. „Дали по повод на предизборната кампания и всичките тези 14 хиляди предупредителни протоколи или образувани досъдебни производства са ползвани СРС включително по отношение на кандидати за народни представители и настоящи народни представители”, коментира Десислава Атанасова.

НБКСРС: Открити са два случая на неправомерно прилагане на СРС-та

„Към момента нямаме постъпили сигнали от народни представители или кандидати за народни представители, участвали в изборния процес, както от ГЕРБ, така и от останалите политически сили”, посочи Огнян Стоичков.

Ще има ли наказани или обвинени за незаконно подслушване зависи от прокуратурата и от Висшия съдебен съвет. Засега те не коментират изнесените данни от Националното бюро за контрол на СРС.