ИТН и БСП проведоха експертната среща за съдебната реформа

БСП и „Има такъв народ” с пълно съвпадение в програмите си в частта за съдебната реформа. Това стана ясно след експертна среща на двете партии по темата. Представителите и на двете формации излязоха доволни след разговорите. Не стана ясно обаче дали тази среща е стъпка напред към подкрепа на БСП за кабинет на първата политическа сила.

"Днес не сме обсъждали имена. Не знаем как ще се казва следващият правосъден министър, но разбрахме, че еднакво мислим какво той трябва да прави. Това показва, че програмите на БСП и „Има такъв народ” съвпадат, както  беше относно икономика и по здравеопазване", заяви Крум Зарков от "БСП за България".

Експертните групи на двете партии разговоряха в парламента по темите правосъдна реформа, борба с корупцията и външна политика. За правосъдната реформа вече имаше срещи на ИТН с "Демократична България" и с "Изправи се БГ! Ние идваме!".

 

 

"„По въпросите, които стоят пред съдебната реформа – от главния прокурор през специализираните съдилища, с ИТН нямаме различия по нито един от тях. Констатирахме пълно съвпадение по програмите ни. Нещо повече, предложихме и други действия, които те приеха – качествен преглед на законодателството, за да бъде то изчистено от лобистките текстове, с които обрасна през годините; търсене на лична отговорност, когато хора от изпълнителната власт са засегнали и държавата е осъдена за неспазване на правата на човека, и много други конкретни и детайлни предложения. Разговорите дори по детайли се очертаха като напълно продуктивни и мисля, че няма да имаме проблем да изготвим следващите мерки. Считам, че днес свършихме много добра работа", добави Зарков.

Той уточни, че от двете страни са говорили за конкретни законопроекти, а левицата е запознала ИТН и с дейността си от предходното Народно събрание. Зарков изрази удовлетворение, че те са изразили съгласие с повечето от нея.

"Целим да запознаем останалите парламентарни групи с цялостната политика в сектори, за да може, когато се взема решение "за" или "против" някаква политическа подкрепа, да са напълно наясно какво смята да прави "Има такъв народ" в различни сектори - какви реформи, какви институционални промени, особено в сектор "Правосъдие", посочи Радостин Василев от ИТН в началото на разговорите с левицата. Той изрази надежда хоризонтът на това Народно събрание да е по-дълъг и правната комисия в парламента да има по-голяма възможност за законодателни действия.