Високите градуси водят до случаи на припаднали от жегата хора

Опасни жеги и оранжеви кодове в почти цялата страна. Температурите днес отново надминаха 40 градуса. Това доведе до нови случаи на припаднали от жегата хора. Предупреждението за опасно горещо време в почти цялата страна днес беше от втора степен. Единствено в 7 области у нас кодът беше жълт.

ЕКСТРЕМНИ ГОРЕЩИНИ: Живакът скача до 41 градуса

А високите температури могат да са опасни и за здравето, припомнят лекарите. Само през вчерашния ден в Спешна помощ - София са получени 46 сигнала за хора, на които им е станало лошо или са припаднали заради жегата.  А от 8 часа днес до 17 часа сигналите са 39.

Водата е най-важна по време на горещини. От Червения кръст вече няколко дни раздават минерална вода в центъра но София. Съвети има и към хората, които трябва да се притекат на помощ и да  помогнат на човек с влошено заради жегата здраве.

„Първото, което трябва да направите, е този човек да бъде оводнен. Веднага е желателно да се обадите на телефон 112”, съветват от Червения кръст. До 12 часа днес подобни повиквания са 12.  И не рядко хората, заради които се подава сигнала, са млади.  А жегата е опасна не само на улицата. Особено за хората с хронични сърдечни заболявания. Дали на улицата, на плажа или  у дома – и от Спешна помощ, и от Българския червен кръст припомнят – най-важното е водата.

Още по-горещо време прогнозират синоптиците за утре. В сила ще бъдат оранжеви кодове за жеги в почти цялата страна.

Предстои най-горещата юлска седмица

Необичайни и продължителни жеги обхванаха нашата страна. И вчера, и днес на много места термометрите отчетоха до 40, а на места и над тази температура. За съжаление, краят на горещините изглежда няма да настъпи скоро.

И утре в следобедните часове отново ще отчитаме почти рекордно високи температури. Това е и причината в почти цялата страна за утре да е в сила предупреждение от втора степен за опасни горещини. Единствено в областите Смолян, Силистра, Добрич, Варна и Бургас кодът все още е от по-ниската първа степен. Жегите ще продължат и през почивните дни, както и в началото на следващата седмица. А този дълъг период със сухо време и високи температури ще повиши до червено и рискът и от възникване на пожари. Бъдете изключително внимателни и по никакъв повод не палете огън на открито! Понижение на температурите очакваме едва към 5-6-ти август.