Устройство следи в реално време сърдечната ритъм и телесната температура на служителите и преценява риска от топлинен удар

Основна грижа за домакините на олимпийските игри в Токио е безопасността на фона на рекордния брой нови случаи на COVID -19. През последните дни обаче друга опасност дебне спортистите и хилядите служители. Температурите в Токио се покачиха до над 32 градуса, което поставя тези игри сред най-горещите в историята.

В помощ на организаторите се притече китайският гигант за електронна търговия Alibaba Group, който е създал облачно базирана система за наблюдение на физическото състояние на персонала. Малко устройство в ухото следи в реално време следи сърдечната ритъм и телесната температура на служителите и преценява риска от топлинен удар.

"Това приложение изпраща две нива на предупреждения, дори когато сам не съм забелязал симптомите на топлинен удар. Така че, когато го видя на екрана на телефона си, започвам да осъзнавам, че съм изложен на опасност. Мисля, че е полезно за предотвратяването на топлинен удар", споделя доброволецът за Токио 2020 Микако Такахаши.