Според служебния премиер навлиза четвърта вълна на коронавируса

„Здравната криза трябва да се управлява от здравния министър. Тя трябва да е в ръцете на медиците. Навлизаме в четвъртата вълна. Цифрите, които имаме в момента по отношение на заболеваемостта, говорят, че тенденцията е за влошаване на ситуацията до края на август. Неслучайно от Министерството на здравеопазването вече говорят за преминаване към мерки от оранжевата зона”. Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на блицконтрол в парламента.

Над 2% от тестовете за COVID-19 за 24 часа са положителни

Изказването му бе в отговор на бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Той обвини наследника си, че е издал заповед, която не отговаря на заложените в плана за справяне с пандемията. Той попита защо в момента здравното министерство заплашва обществото с мерки от оранжевата зона.

 

 

„Относно ваксинацията – нагласата на хората е такава. Не знам защо се е получило така, може да е и заради лошото управление на кризата преди. Ако продължаваме с този темп, ситуацията ще се влоши по-сериозно”, посочи още Янев.

Ангелов попита и къде е служебният здравен министър Стойчо Кацаров, и сам отговори на въпроса си:

„В отпуск, на море. Измори се от два месеца работа като министър. В хода на COVID вълна, няма как да одобрим такова дезертьорство”, каза депутатът от ГЕРБ.

Премиерът не отговори на нападките, а засегна друга тема – допълнителни 1000 лв. за медиците. Според бившия здравен министър те получавали по 11 ст. на минута и били принудени да „ходят с хронометри в джобовете”. Според проф. Ангелов лекарите в Бургас отказвали да приемат пациенти, а Белодробният диспансер във Велико Търново можел да затвори. Янев контрира тези обвинения, посочвайки, че ако се взимат тези пари за минута, общата сума ще е над 1000 лв.