Пред НС той отново посочи, че средствата за страната ни не са застрашени

Парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Това потвърди отново пред депутатите в Народното събрание вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той уточни, че все още не е ясна точната стойност на парите, които ще получим.

След оптимизации в Плана са осигурени още 170 млн. за земеделците, в допълнение на заложените 250 млн. лева. 

„В момента работим по това да изчистим въпроса как те да бъдат използвани по най-добрия начин, без това да обуславя обаче включването на нови проекти, което ще доведе до дълъг период на работа”, каза Пеканов. 

 

 

На въпрос от ДПС за развитието по финансовата рамка, Пеканов обясни, че има нови версии на оперативните програми, по които е имало обществено обсъждане.

„По отношение на споразумението за партньорство с ИСС бяха обсъдени основните въпроси. Все още тече обсъждане с ЕС колко региона могат да спаднат към преходните. Продължаваме да защитаваме позицията, че някои от прилежащите райони трябва да бъдат включени. Дискусиите с Брюксел през август не са много активни, такъв е сезонът. Вторият въпрос е за средствата, които ще бъдат отделени за Югозападния регион. Знаете, че София е част от него. Това повдига БВП на глава от населението, според което този регион ще получи малко ресурси. Но ако извадим София, някои от градовете не са толкова развити. Водим преговори за различно рамкиране и изваждане от София региона”, обясни вицепремиерът.