Най-честите нарушения са шофиране без книжка или застраховка

155 тежки катастрофи по пътищата ни само за седмица. При тях са загинали десет души, а ранените са 191. В същия период се проведе и акция на КАТ. При нея са установени близо 19 000 нарушения.

На този фон - зачестяват инцидентите с мотористи. А само за последните 5 дни на юли в София 15 мотоциклетисти са били засечени с превишена скорост. Съствени са 21 акта и 32 фиша като най-често нарушителите са били без книжка.

От МВР разпространиха кадри на катастрофи с мотори в София като апел за повече бдителност и прекратяване на гонките на пътя.

УЖАСЯВАЩИ КАДРИ: Полицията показа записи на тежки катастрофи в София (ВИДЕО)

Само в рамките на четири дни през юли полицаите са проверили 253 мотоциклетисти и са написали 21 акта и 32 фиша. Най-честите нарушения са шофиране без книжка или застраховка, отчитат от МВР. 15 души са били заснети от камерите в града да карат моторите си с превишена скорост.

След четири операции моментът до пълното възстановяване на Николай Нийков все още е далеч. Преди няколко месеца е блъснат от лек автомобил, докато кара мотора си. Вече единадесети месец се бори да проходи. Той споделя, че си спомня целия инцидент, като да е станал вчера.
Освен да ходи, Николай се учи и да свикне с мисълта, че животът му вече е различен, след като няма как да бъда на работа в този си състояние.

За друг моторист, Начко Радев, споменът за катастрофата е още по-тежък. 
"Тръгнахме да изпреварваме една кола и едно друга ни удари странично. След това болници, ампутация на крак, операция на другия крак", казва той.

За да напомнят на всички участници в движението, че трябва да са толерантни и внимателни на пътя, от столичната полиция разпространиха кадри на катастрофи с мотористи. Заснети са от камерите за контрол на трафика по светофарите. 
В най-голямата спешна болница у нас - „Света Анна”, потвърждават, че има сериозен ръст на инцидентите с мотоциклетисти. 
"Травмите зачестяват, мога да кажа, че почти всеки втори ден, да не кажа всеки ден, имаме пострадал. Някои дори влизат направо в операционната от спешно отделение", заяви Александър Илиев, ортопед-травматолог в УМБАЛ „Св. Анна”.

По данни на "Пътна полиция" основна причина за катастрофите е отнемане на предимство, и от мотористи, и от водачи на леки коли. 

"Мотоциклетистът, поради това че е по-мобилен от останалите превозни средства, отнема предимството или нарушава пътната маркировка, излиза извън колоната. Много често мотоциклетистите попадат в т.нар. мъртва зона", каза Мария Ботева, "Пътна полиция".

За пострадалия на пътя Николай проблемът е другаде - недостатъчен контрол и събираемост на глобите. А според Начко Радев решението на проблема зависи от всички нас.
„Трябва да има толерантност на пътя. Дали сте в колата, или на мотора, стане ли инцидент, това вреди и на вас, и на близките ви”, каза мотористът Начко Радев.

 

 

Още по темата гледайте във видеото.