Преподавателят по Конституционно право коментира скандала в "Събуди се"

Три сигнала за плагиатство бяха подадени в Софийския университет срещу кандидат вицепремиера и вътрешен министър Петър Илиев. Твърди се, че един от трудовете, от които е копирал кандидатът за властта, е на доц. Наталия Киселова.

„Аз също имах намерение да подам сигнал, след като бях спомената поименно. Вече обаче е образувано производство и на по-късен етап вероятно ще се наложи да дам писмени обяснения”, коментира преподавателят по Конституционно право в студиото на „Събуди се”.

 

 

Доцентът посочи, че не знае кои са нейните колеги, подали сигналите за плагиатство. Наясно е само, че ще се направи проверка дали те са допустими. „Аз влязох в този скандал случайно. Не съм човекът, дал сигналите на сайтовете, които са правили проверки”, добави тя.

Три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев са изпратени до СУ

Като подарък доц. Киселова е получила книгата на Петър Илиев. „Когато поставих въпроса, че има неща, които ме смущават, проведохме два разговора. Не бях удовлетворена. Тъй като тогава трябваше да продължим да живеем, да го кажем така, аз насочих усилията си към друга посока”, каза преподавателят.

Тя коментира и политическата обстановка в страната и подкрепата за кабинета на „Има такъв народ”: „Препъникамъчетата са няколко. Възможно е пленарната зала да одобри кандидата за министър-председател, но не и предложения от него състав. В този случай мандатът се счита за неуспешен”, обясни преподавателят.

Потърсихме Петър Илиев за коментар, но той не отговори на позвъняванията ни. А според доц. Киселова,  тепърва предстоят трудни дни пред кандидат-министрите, защото е  вероятно депутатите да одобрят проектопремиера, но не и състава на кабинета. Тогава мандатът се счита за неизпълнен и отива във втората политическа сила. Това няма да е прецедент у нас. През 2005 година депутатите одобриха Сергей Станишев за министър-председател, но 1 глас не стигна, за да минат и имената на министрите в първия му кабинет.

Повече по темата гледайте във видеото.