Акцията предизвика недоволството на много граждани

Полицаи тръгнаха по улиците на френските градове, за да проверяват за здравни сертификати. Патрулите искат от клиентите на кафенета да докажат, че са ваксинирани срещу коронавирус, имат скорошен отрицателен тест или са прекарали болестта.

Над 200 000 души са протестирали срещу здравните сертификати във Франция

Правилата във Франция вече изискват сертификатите за посещение на цяла редица обществени места и търговски обекти. Ако бъде засечено нарушение, се прави официална забележка. При второ нарушение следва затваряне на обекта за поне една седмица.

Министърът на вътрешните работи каза, че в началото на проверките полицаите ще бъдат благосклонни за пропуски. Акцията предизвика недоволството на много граждани.

Натискът към неваксинираните в САЩ се засилва

„Не знам какво става. Ние сме само двама, стоим на външна маса. Няма никого наблизо. Прекаляват вече”, каза Дидие, клиент на кафене в Париж.

„Като клиент е лесно. Ако имаш сертификата, просто го показваш. Става бързо. Жал ми е обаче за ресторантьорите или служителите по гарите, които трябва да проверяват всеки, при условие че много хора са недоволни. Това със сигурност им пречи”, коментира Корентен - клиент за ресторант в Париж.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК