Те се срещнаха с премиера Стефан Янев

Бизнесът поиска три оставки в енергетиката. След среща с премиера Стефан Янев, работодателите настояха от постовете си да се оттеглят министърът на енергетиката, ръководствата на БЕХ и на държавния тец „Марица Изток 2“. Причината – високите цени на борсовия ток.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Бизнесът и властта не се разбраха за цената на борсовия ток. Срещата в Министерския съвет беше по инициатива на премиера Стефан Янев и продължи над 2 часа. Според работодателите управлението в енергетиката трябва да бъде сменено с добросъвестни хора. Оттам заявиха, че са готови и на протести. В отговор на това енергийният министър Андрей Живко каза, че проблемите в сектора са трупани от години.

Премиерът Стефан Янев увери работодателите, че разбира притесненията им за скъпия ток.

„Което рефлектира най-вече върху българския бизнес, частното предприемачество и особено онези енергоемки производства”, добави той.

Два часа по-късно бизнесът не отстъпи и поиска оставките на всички ръководители в държавната енергетика.

"От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-висока в целия Европейски съюз. Според нас причината за това е зловредното, некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България и в полза на определени лица. Искаме оставката на ръководството на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2“. Това заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

През миналата седмица цената на мегаватчас достигна невижданите почти 500 лв. или с близо 70% отгоре на средноевропейската цена. Според него Българския енергиен холдинг има монопол на борсата.

"Искаме анализ на поведението на ЕСО и НЕК. След него е логично ръководствата им също да подадат оставки", каза още той, като обяви, че работодателите са в протестна готовност.

Според Велев хората в управлението на енергетиката трябва да бъдат сменени с "добросъвестни, а не с такива, които извличат полза на гърба на домакинствата и на работещите".

„Управлението на предлагането у нас се извършва в ущърб на хората, на икономиката, на индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, това е от зла умисъл, защото нееднократно сме стигали дотук”, каза още той. 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев с остър коментар за цената на тока

По думите му за първите 10 дни на август цената на тока е със 73% по-висока от тази в Германия, където българската индустрия и икономика изнася продукция за над 9 млрд. лв. 

„В протестна готовност сме. Настояваме за оставки, тъй като по друг начин проблемът не може да бъде решен. В това сме категорични, защото сме сигурни, че не става дума само за некомпетентност. Но дори и така да е, това също е достатъчна причина за оставки", категоричен бе Велев.

ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ТОКА:„ТЕЦ Марица изток 2“ пуска още един енергоблок

„Работодателите показаха много добро познание в сферата на енергетиката. Преди месец и половина проведохме среща с представители на индустрията. Темата беше дали да включваме ТЕЦ „Марица изток 2” или не. Тяхната теза беше, че не трябва да се включва. Нашият екип, когато подписваше заповедта за тези 1 млн. мегаватчаса за ТЕЦ-а, се ангажира с това той да не остане само с тези мегаватчаса, а да направим така, че при всяка възможна ситуацията ТЕЦ-ът да може да предлага ликвидност на пазара. В развитието на пазара от последните две седмици направихме всичко възможно и ТЕЦ „Марица изток 2” да работи така, както никога не е работил”, обясни министърът на енергетиката Андрей Живков.

Работодателските организации бойкотираха среща в БЕХ за цената на тока

Той посочи, че са включени 5 блока от общо 8, като три от тях са в различни планови ремонти. Това, което от министерството могат да поемат като ангажимент, е да предложат ликвидност на електрическата енергия – максимално включване на мощности с подходящи нива на цените на пазара.

 

 

„Ще проведем разговори с ТЕЦ-а да съкрати времето на обявените ремонти, за да може по-скоро да въведем в реална експлоатация още мощности. Следим внимателно ситуацията на пазара. Ангажиментът, който поехме към индустриалците, е да повишим ликвидността на предлагането на електрическата енергия. В процеса на разговора стана ясно, че проблемите, които са довели до това състояние, не са отскоро”, посочи Живков.

Зам.-председателят на БТПП: В енергетиката има много за изчегъртване

Той добави, че министерството прави всичко възможно, за да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, така че тази криза да бъде овладяна.

Живков беше категоричен - ако някой поиска неговата оставка, веднага ще я подаде. Обаче счита, че той и екипът му са свършили доста работа.

По-късно председателят на КРИБ Кирил Домусчиев направи остър коментар относно цената на електроенергията у нас. Той публикува пост във Facebook.