Протестиращите искат нов план за справяне с кризата с COVID-19

Ресторантьори и собственици на заведения излизат на протест. Това стана ясно от отворено писмо, разпространено от Сдружението на Заведенията до медиите. Протестните действия ще се организират всеки ден, на едно и също място и в един и същи час - между 16 и 18 часа. В София протестиращите ще се съберат на Орлов мост, във Варна – на паркинга под кръговото на Парк Март, а Пловдив на бул. „Цар Борис III-ти Обединител“.

Протестиращите искат нов план за справяне с кризата, в който не се споменава затваряне или ограничения в работно време на обектите. Ако има намален капацитет, държавата да доплаща за неизползваемите места! От Сдружението искат и оставките на здравния министър Стойчо Кацаров, Данчо

„Повече от година и половина всички ние търпим дискриминационните решения, свързани с ограничаването на работния процес и спирането на работата на заведенията в България. Според МЗ сме на прага на нова, четвърта вълна, която би довела до нова заповед, ограничаваща функционирането на заведения и други обекти, която ние абсолютно категорично заявихме, че няма да приемем. Обявихме готовност за организиране на всякакъв вид съпротива - протести, блокиране на пътни артерии, дори и отказ от изпълнение на заповеди на МЗ, независимо от глобите и санкциите, от които сме заплашени. Убедени сме, че ако сме единни и действаме като едно цяло, можем да постигнем суверенитет, който ни е гарантиран от Конституцията на РБ. Стига мачкане! Стига дискриминация! Стига фалити, лъжи и демагогия”, призоваха от Сдружението на заведенията.

В писмото си те посочват още, че единственото, което искат, е да работят нормално и да осигурят прехраната на семействата и служители си.