Голяма част от туристите по Черноморието са българи

Силен сезон за българския туризъм. Това сочат данните на Националния статистически институт. През юни най- предпочитаният курорт е бил „Слънчев бряг”, а на повечето места по морето това лято гостите са основно българи.  "Крайморие" е с почти 100 % заетост на легловата база. Кварталът на Бургас приема гости от цялата страна.

„Защото го харесвам. Винаги идвам на българското Черноморие, не бих го заменил с чуждото. Имаме доста хубави хотели, доста луксозни хотели, които предлагат абсолютно всичко”, твърди Божидар Кръстев.

Над 2,5 млн. туристи са избрали България от началото на май досега

Доволни са дори търговците на плажни стоки. По думите им българите са много повече в сравнение с миналото лято.„От Германия се върнаха много наши съграждани.От Англия се върнаха, защото заради пандемията не са били тук около две години”, посочва Велина Андонова- търговец.

Доволни са и собствениците на плажни заведения. „Изключително сме доволни.Тази година е 90% пълно с български туристи. Семейни, със семейства с деца, приятели, компании”, твърди Мая Пепелянкова- собственик плажен бар.

Курортите по Черноморието са препълнени

„Считаме че на този етап сезонът е успешен. В условията на такъв тип ограничения, каквито има в момента, това е една от причините българският турист да остане в България”, заяви Даниела Стоева – зам.-министър на туризма.

Старши спасителят на плаж „Крайморие” има и друго обяснение за препълнените родни курорти това лято.„Поне около 2-3 хиляди българи, които не могат да излязат в Гърция и Турция - дойдоха на нашите плажове”, посочва Васил Алексиев- старши спасител плаж „Крайморие”.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Мизерия и мухъл посрещат туристите в хотели по Черноморието

Последните данни сочат, че от общо 2,5 млн. туристи у нас това лято - от 1 май до 8 август 2021 г., 65% са били български граждани.