Премиерът коментира актуалната политическа ситуация

Премиерът Стефан Янев с коментар за вътрешнополитическата обстановка в страната. По думите му наблюдаваме ситуация, която е трудно прогнозируема. Оценката министър-председателят направи преди началото на заседанието на Министерския съвет.

„Притесненията са, че динамиката и процесите могат да се отразят негативно върху политическата среда в страната. Те предизвикват и известни притеснения по отношение на стабилността в България. Всичко това, което наблюдаваме, води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда”, категоричен е министър-председателят.

Преди гласуването за оттеглянето на проектокабинета: ИТН напуснаха пленарната зала

 

 

Той отправи призив към депутатите да намерят време, за да дебатират необходимостта от актуализация на бюджета. „Както по отношение на държавния бюджет, така и по отношение на бюджета на НЗОК и този на Националното обществено осигуряване”, добави Янев.

По думите му без такава актуализация, през следващите месеци до края на годината и в условията на задаваща се здравна криза, ще бъде особено трудно да се полагат мерките, които са необходими за бизнеса и за гражданите.

„За да избегнем социално напрежение през есента, е желателно депутатите да имат предвид хората, които са ги избрали - какви са техните желания и виждания. А именно - за предвидимост и адекватност в ситуацията”, обобщи Янев.

Министрите от служебния кабинет предлагат линията на бедност да се покачи от 369 лв. на 413 лв. за следващата година и да се изчислява по методология на Европейския съюз. Промяната ще засегне над 1,6 млн. българи, които живеят под линията на бедност.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК