Според него щетите от дейността на министъра загробват здравеопазването на България

„Слушайки нещата от трибуната, разбирам едно, че наистина сте специалист по някакъв тип организация на здравеопазването, която ние, които сме мениджъри, не разбираме. Със сигурност не разбирате от медицина и спазване на българското законодателство. По отношение на детското здравеопазване и детската смъртност – за последните 10 години това е показателят, който за бележи тенденция за намаляване”, заяви бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов в отговор на обвиненията на Стойчо Кацаров.

Кацаров дава на Спецпрокуратурата материали за строежа на Детската болница

Служебният здравен министър обяви пред депутати, че е предал на Спецпрокуратурата материали, свързани с нарушения при строежа на Националната детска болница, и посочи предшественика си за отговорен за тези действия.

Според проф. Ангелов обаче щетите от дейността на Кацаров загробват здравеопазването на България за години напред, а изказванията му за детската болница са поредното доказателство, че осквернява системата на здравеопазването..

„Договорът за реконструкцията се превърна в политически проблем, зад който прозират сериозни финансови интереси. И министърът знае за това, и аз знам. Радвам се, че сте изпратили сигнали в прокуратурата, там ще кажат кой искаше да прекрати договора, за да получи 8 млн. лв. за проектиране”, добави проф. Ангелов.

Експертна дискусия за детската болница в Народното събрание

Той посочи, че познава закона и е стартирал не една и две поръчки. Ангелов е категоричен, че действията на МЗ са били абсолютно законни по отношение на детската болница.

„Но днес вие имахте една цел - да създадете усещане, че нещо незаконно е извършено, някой е взел пари и някой е пострадал. Единственият пострадал ще са децата. Прекратявате договор на каква база? Какви са аргументите, имате ли терен или отново пожелания и виждания? Или просто прекратявате процедурата, без да си давате сметка че нови ще отнемат близо десетилетия? Как ще обясните изгубените милиони, колко време и пари трябва да бъдат пропилени”, попита депутатът от ГЕРБ и добави, че болница „Лозенец” е еднолично акционерно дружество, което е собственост на здравното министерство.

„Имате право да го преобразувате, а не само да правите послания. Действате с пагубен размах за системата на здравеопазването. Посегнахте на всичко важно и изконно, сега посягате и на здравето на децата”, каза още проф. Ангелов.