Служителите затвориха натоварени пътни артерии

Строителни работници на частната компания „Автомагистрали-Черно море“ излязоха на протест и блокираха за кратко магистралите „Хемус“, „Тракия“, пътя „Русе – Варна“ и булевард „Дондуков“ пред Министерския съвет.

Те очакват да им бъдат изплатени около 37 милиона лева за извършени пътни ремонти. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Малко след 10 сутринта със 100-метрово знаме на ръце, строителните работници излязоха първо на пътя между Шумен и Русе, а след това и магистрала "Хемус". Протестиращите спряха движението на всички автомобили и в двете посоки.

Някои шофьори попаднаха в капан и се наложи да чакат. Останалите се отклоняваха по обходен маршрут.

На главния път Русе-Варна, отново с огромен трибагреник в ръце, десетки служители на фирмата излязоха на шосето. Те настояват да получат не само заплатите си за няколко месеца назад, но и пари за доставчиците, за да продължат работа. 

От „Автомагистрали-Черно море” се събраха и при 165-ти километър на магистрала „Тракия” – между Стара Загора и Чирпан. До блокиране на пътя там не се стигна.

В центъра на София обаче блокада имаше.

„Протестът е изцяло синдикален. Ще направим всичко необходимо, дори ако трябва ще предприемем крайни мерки. Ние сме изпълнили нашата част от задълженията си и затова си искаме парите”, каза Асен Тодоров от "Автомагистрали-Черно море" АД.

 

 

Протестиращите внесоха и декларация в Министерския съвет с искане да се разреши проблемът им. Минути по-късно дойде и отговорът на регионалното министерство.

 

 

„Нямаме пари, чакаме актуализация на бюджета. Чакаме решение на въпроса по някакъв начин, който не знам как ще стане. Станали жертва на договор, който е свързан с наддоговаряне на нашето търговско дружество „Автомагистрали”, заяви служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Бившият регионален министър Петя Аврамова реагира остро. „Наблюдаваме едни абсолютно нелогични и хаотични действия на служебния министър. Всички видяхме, че в бюджета, който е актуализацията на бюджета, такива средства не са предвидени. Аз не разбирам откъде чака министър Комитова средства”, каза тя.

 

 

„Това е нещо, което трябва да стигне до прокуратурата. Ти не си предвидил тези пари в бюджета, а си обещал да ги платиш и си накарал хората да свърша работа за 1 милиард , ти очевидно го мамиш”, каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

„Тези,които протестират, трябва да отидат на определен адрес в Банкя или където живеят съответните Нанков и компания, за да обяснят защо са ги измамили”, добави той.

Служебният министър на регионалното развитие отправи обвинения и към предишното ръководство на „Автомагистрали”, че от тяхна страна е трябвало да се намират средства за изплащането на ремонта. А бившият ръководител на дружеството Стоян Беличев заяви пред NOVA, че това е работа на регионалното министерство и на пътната агенция. 

От служебния кабинет обявиха, че ще внесат сигнал срещу предишните управляващи към всички компетентни институции, включително и прокуратурата.

Въпреки че днешният протест приключи на обяд, недоволните заявиха, че ако скоро проблемът им не бъде решен, отново ще има протести и блокади