САЩ и Великобритания обявиха, че временно ще изпратят войници в Кабул

Ключов етап в офанзивата на талибаните. Техните отряди превзеха Кандахар. Вторият по големина град в Афганистан е стратигически важен център на търговия и транспорт. Той е основния град на Пущу, какъвто е етносът на повечето талибани. Контролът върху него има допълнителна, емоционална стойност за тях.

Съединените щати и Великобритания обявиха, че временно ще изпратят войници в Кабул. Те трябва да помогнат за евакуацията на посолствата на двете страни. Това предизвиква допълнителен хаос в бедната и размирна страна. Опасенията извън Афганистан са, че войната ще доведе до бежанска вълна, която може да достигне Европа.

Стотици хиляди цивилни бягат от офанзивата на талибаните, а около 1000 души са загинали през последния месец, сочат данни на ООН. Хиляди хора се придвижват към Кабул и спят по пътищата, в опит да се укрият.  Офанзивата на ислямските фундаменталисти започна само седмици след като след 20-годишно присъствие, войските на Съединените щати и другите западни държави се изтеглиха. Вашингтон започна да евакуира гражданите си.

Пентагонът изпраща около 3 хиляди свои военослужащи, които ще подпомонат заминаването на американците от Афганистан.

Появиха се опасения, че офанзивата на талибаните ще възроди Ал Кайда и терористичната група ще успее да възстанови мрежата си. Затова Пентагонът не изключва нито един сценарий:

Засега Русия няма планове да евакуира служителите на посолството си.