„Оказа се, че с ИБГНИ и ДБ имаме различие не какво да стане, а как да стане", каза още той

С ИБГНИ и ДБ не успяхме да направим правителство, защото в един момент се оказа, че имаме различия не какво да стане, а как да стане. Направихме много компромиси и жестове, но нито един от тях не беше разпознат. Това заяви Слави Трифонов пред БНР.

„Оказа се, че и двете партии изведнъж започнаха да изявяват претенции, които са неприемливи и неадекватни. Иванов искаше да одобрява всички представители на правителство. Той започна и да твърди, че съзира дългата ръка на ДПС”, каза още той.

Слави Трифонов с нова атака срещу Христо Иванов

„С тях ни се припокриват почти на 100% всички цели – и съдебна реформа, и индексация на пенсии, и Планът за възстановяване, и евентуална COVID криза. Експертите, които ние излъчихме, заедно с техните експерти, стигнаха до едни и същи неща", посочи Трифонов.

Запитан дали е възможно от ИТН да подкрепят третия мандат, независимо на коя партия е връчен той, той отговори: „Кога съм казвал едно, а съм правил друго? Направихме всичко възможно с мандата на ИТН да бъде реализирано правителство. Постигнахме споразумение по почти всички точки и те имаха възможността да постъпят отговорно и да реализираме правителство. Не виждам сега защо това трябва да е обратното”. 

„Нека да видим какво ще стане, защото нещата се менят час по час. Имат възможността да направят правителство, имат много депутати и групи, с които да се договорят", добави той.

Трифонов: Ако бяхме зависими и подвластни, кабинет на ИТН щеше да има

Слави Трифонов коментира и думите на Мая Манолова, че я е убеждавал да се откаже от битката за кмет на София. „Тогава и аз, и тя бяхме в други роли. Когато ние сме водили този разговор, не си спомням дали и как съм я убеждавал, не помня дали е това е така, сигурно е, тя беше омбудсман. Аз бях телевизионен водещ. Сприятелихме се с нея и сме водили много разговори. Ако е имало такъв разговор, то той е бил на база лични отношения. Човек, който издава лични разговори в публичното пространство, не е коректен”, каза той.  

На въпрос дали не е логично ИТН, като самостоятелна политическа сила, да издигне свой кандидат за президент, Трифонов отговори категорично: „Ние издигаме наш кандидат и той се казва Румен Радев. Законът и Конституцията ни дава това право. По такъв начин го подкрепяме, че все едно го издигаме. Подкрепяме го лично, това е нашият мажоритарен избор”.

Манолова: Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София

„Хората, които работят с мен, работят толкова години с мен, защото аз мога да умра за тях. А тези, които са си тръгнали, са го направили, защото не могат да ми отговорят със същото. Тези взаимоотношения можеш да ги разбереш, само когато работиш в моя екип. Другото са слухове”, каза още Слави Трифонов.

По думите му самият той е привърженик на йерархията. „Важно е да има резултати, а не да се обичаме. Обичаме се, когато има лични отношения. Когато работим – даваме всичко от себе си, работим и търсим успеха, а не любовта”, коментира той.

Трифонов е категоричен, че в момента има много важни неща в Народното събрание, които трябва да се случат. „Трябва да се създадат комисии. Важно е да се види и дали ще има актуализация на бюджета или не. В ИТН стигнахме до извода, че трябва да се направи всичко възможно и че има важни неща, на които трябва да се обърне внимание. ПГ на ИТН ще се отдаде на важни за гражданите въпроси, които могат да се решат само в парламента”, посочи той.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК