Пострадалите може да са десетки хиляди, съобщават местните власти

До 227 са достигнали загиналите вследствие на силното земетресение в Хаити, съобщи днес националната агенция за гражданска защита, предаде Ройтерс. Стотици хора с ранени или безследно изчезнали, добавиха от ведомството. По-рано днес трус със сила 7.2 по Рихтер разтърси острова. Последва предупреждение за цунами, което по-късно беше отменено.

Трусът беше усетен в 8:29 ч. местно време (12:29 ч. по Гринуич) на 12 км от град Сен Луи дю сюд, разположен на около 160 км от столицата Порт о Пренс, по данни на Американския геофизичен институт.

Вече е потвърдена смъртта на най-малко 227 души, съобщи на пресконференция Джери Чандлър, директор на хаитянската Гражданска защита.

"Правителството реши тази сутрин да обяви извънредно положение за един месец", заяви премиерът Ариел Анри, като призова жителите на Хаити към солидарност и да не се поддават на паниката. Очаква се в идните часове той да посети мястото на драмата заедно с компетентните власти, за да направи цялостна оценка на ситуацията.

Има потенциал земетресението, унищожило множество сгради, да се окаже по-голямо и с разположен по-близко до повърхността (на 10 км) от това с магнитуд 7, разтърсило Хаити преди 11 години, отбелязва Ройтерс. През 2010 г. загинаха десетки хиляди.

Според очевидци обаче причинените материални щети са по-малки, което означава, че и жертвите вероятно ще са по-малобройни.

САЩ предложиха от своя страна незабавна помощ. Президентът Джо Байдън заяви, че възлага координацията на тези действия на Саманта Пауър, директорка на американската агенция за международна помощ, съобщи АФП