Най-бедната държава с най-скъпия ток

„Темата, че българският ток е най-скъпият в Европа я повдигаме вече 10 години. Тя очевидно не е в състояние да бъде решена от политици с малък капацитет в Народното събрание. Трябва да има голям обем политическа критична маса, за да може да бъде решен този проблем”. Това заяви в ефира на NOVA икономистът и заместник-председател на БТПП Красимир Дачев.

АОБР сезира институциите за високите цени на електроенергията

Той добави, че от 30-40 години много партии и групи са поставили на масата собствените си интереси в българската енергетика.

„Има интереси, които са извън политическите и извън тези на обикновените хора. В целия свят бедните държави плащат най-скъпо и ние не сме изключение. Нещата се докарват до абсурда. Започват да се клатят основите на българската икономика – най-големите предприятия, които са енергоемки и са най-големите консуматори на електричество. Ако това се случи положението ще стане неудържимо”, заяви Дачев.

 

 

Според него, ако такива предприятия спрат работа, сегашната криза в страната ще ни се види, като детска игра.

„За тези фирми работят хиляди хора и няма да има кой да им плаща. Това е базата, която генерира парите в държавата. Ако тези фирми освободят работещите, те ще отидат на издръжка при държавата. Бизнесът пък ще спре парите си към държавата, с които тя плаща на останалите без работа”, обясни Дачев.

Работодателските организации ще сезират ДАНС и МВР за цената на тока

„Проблемите в енергетиката ни са генетични. Ние се борихме с години тя да се освободи и да стане по-пазарна. Енергетиката не може да се промени след нечия оставка. Всички партии имат интереси там. Нужно е всички да се обединят и да поискат промяната. Това е и причината поради която това няма да се случи”, категоричен бе Дачев.

 

 

„Нужна е голяма политическа воля, която няма как да бъде събрана, защото има много заключени интереси в политиката”, каза още той.

По неговите думи почти няма голям енергиен консуматор в България, който да не е започнал да търси алтернативни методи.

„Когато токът се увеличи това се случва с всичко друго. Ако продължаваме по този начин, държавата ще си загине тихо. Няма начин да пипаш фундамента на икономиката и всичко да стои красиво и непокътнато”, добави Дачев.

Повече по темата гледайте във видеото