Говорител на групировката призова за разговори

Хаос в Кабул, след като десетки хиляди афганистанци се опитват да избягат от нашествието на талибаните. Ислямистката групировка обяви, че войната в Афганистан е свършила и талибаните носят мир. Те заявиха още, че искат нормални отношения с останалия свят.

Талибаните влязоха в Кабул

Талибаните се опитват да покажат различно лице пред света. От президентския кабинет в столицата те казаха, че не искат Афганистан да изпада в изолация. А която страна има въпроси - да преговаря с тях.

„Поздравяваме с великата победа целия афганистански народ. Никой не го очакваше, но с помощта на Господ сме тук. Не трябва да показваме арогантност. Сега е изпитанието за нас. Ще служим на нашия народ и ще му дадем спокойствие”, обясни талибанският командир Барадар Ахунд.

Заради хаоса: Отмениха всички пътнически полети на летището в Кабул

Никакви обещания от талибаните обаче не могат да успокоят хилядите, които искат да избягат от управление на ултраконсервативните ислямисти. На летището в Кабул е истински хаос. Огромни групи хора се опитват да се качат на самолет и да напуснат страната. Местата са ограничени и напрежението е осезаемо

Западните държави продължават да извозват своите граждани. Хиляди американски войници бяха пратени на летището в Кабул и обявиха, че са го поставили под контрол. Великобритания също изпрати войници, а на Запад отказват да приемат новите управници за легитимни.

„Не искаме никой двустранно да признава талибаните. Искаме обща позиция на всички единомислещи държави и ще се опитаме да имаме такава. Не желаем Афганистан да се превърне отново в развъдник на тероризъм”, категоричен е премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ призова за въздушни удари срещу талибаните

Основните притеснения са, че талибаните ще допуснат терористични организации да оперират свободно в Афганистан. Но също, че за цивилното население идват тежки дни заради ултраконсервативния прочит на традиционните ислямски закони, към който се придържат новите победители.

„Ставащото в Афганистан е много тъжно. Така се чувства всеки миролюбив човек по света, който знае какво ужасно потисничество предстои за афганистанските жени и момичета. Ние нямаме съмнение какво представляват талибаните. Затова днес е тъжен ден”, смята премиерът на Австралия Скот Морисън.

Притеснения имат и съседните държави. Хиляди афганистанци вече се струпаха на границата с Пакистан. Имаше дори сблъсъци с граничарите, които опитваха да ги спрат.