Той беше свикан от президента Румен Радев

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Едната тема, която дискутират представители на партиите и държавният глава, е необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от COVID-19. Втората тема на разговор е свързана с мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на България с Турция.

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност

Около два часа след началото на разговорите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна протестно заседанието, научи NOVA. Пред журналисти той коментира, че КСНС се свиква за първи път от година и половина, основните точки на разговорите са новата вълна на коронакризата и миграционният натиск, а всъщност вътре се говорело само за актуализацията на бюджета. Той определи тази актуализация като празен чек.

Снимка: БТА

За спешна актуализация на бюджета настояват министри от служебния кабинет. Според социалния Гълъб Донев и икономическия Кирил Петков ако тази актуализация не бъде направена, скоро няма да има пари за пенсии и нови мерки в подкрепа на бизнеса.

Председателят на НС Ива Митева посочи преди заседанието, че още в сряда ще бъдат създадени постоянните комисии в НС. А Комисията по бюджет и финанси ще разгледа актуализация веднага.

Снимка: БТА

Преди да влезе при президента Гълъб Донев заяви, че има надежда и се надява на актуализацията.

„Без тези 430 милиона за бизнеса, да посрещнем новата вълна на пандемията би било пагубно за всички ни”, заяви Кирил Петков.

„Нашите експерти ще вземат решението за бюджета”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Би следвало да се развържат ръцете на служебния кабинет и тези пари да бъдат насочени към секторите, в които има най-голяма нужда от тях”, заяви Мая Манолова.

„В проектобюджета има предвидени 1,2 милиарда за извънредни и непредвидени разходи. Тоест това е празен чек по модела на ГЕРБ”, каза Мустафа Карадайъ. „Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно има нова джипка. За тези 1,2 милиарда. Въпросът е кой е в новата джипка. Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархична медийно НПО група, начело с Иво Прокопиев”, заяви Карадайъ.