Искането беше внесено от ГЕРБ

От ГЕРБ поискаха Конституционният съд да се произнесе дали назначаването на служебния кабинет противоречи на Основния закон. Повод за това са въпросителните около канадското гражданство на икономическия министър Кирил Петков. Делото беше образувано, тъй като според Конституцията министрите трябва да са само български граждани. Самият Петков потвърди, че е имал и канадско гражданство, но е направил всичко възможно да се откаже от него, след като е получил поканата за служебен министър през април. Официален отговор от Канада обаче все още няма, така се стигна до политическия скандал по темата.

Искането на ГЕРБ до Конституционния съд е указът на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство да бъде обявен за противоконституционен. Причината - двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

 „Той незабавно трябва да бъде отстранен от поста си. Именно, защото е ясно, че неговите актове както досега, така и от тук нататък могат да бъдат обявени за нищожни и това ще доведе до щети за държавата”, заяви Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ.

И попита дали президентът и членовете на служебното правителство са знаели за канадското гражданство на Петков при назначаването му.

Петков за казуса с гражданството: Атака за добре свършената работа

„Хората, които ни проглушиха ушите за това как държавата трябва да бъде подредена по силата на върховенството на правото се оказа, че са готови да потъпкват Конституцията”, подчерта Митов.

Кирил Петков прие случилото се като лична атака.

„Когато ме поканиха през април - първото, което направих е да направя отказ с волеизявление, което е нотариално заверено с документацията към Канада и платената такса. Това е всичко, което аз, като български гражданин, мога да направя”, категоричен е служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Недоумявал защо конституционните му права зависят от действията на чуждата държава.„Възможно ли е, според вас, един български гражданин да е направил всички възможно действия, но да се чака бележка от друга държава и това да предопределя неговите права”,  попита Петков. Той отговори и на появилите се опасения, че взетите от него решения може да бъдат обявени за нищожни.

„Ако трябва да говорим за на ГЕРБ най-голямата мечта - представете си да върнем старите управители на ББР и да продължат да раздават по 150 млн. лева. Другата им голяма мечта е да не бъда министър, за съжаление трябва да им кажа, че този документ ще дойде съвсем скоро”.

МВнР пита Отава дали Кирил Петков има канадско гражданство

Конституционалистът Наталия Киселова няма притеснения за подписаните актове от министъра.

„Докато няма постановяване от Конституционния съд, актовете му ще бъдат стабилни. Те ще бъдат стабилни и след това, защото има едно решение номер 3 от 2020 година, което говори за правна сигурност на актове в следствие на обявен за противоконституционен акт”, посочи Киселова.

От Министерството на външните работи са изпратили запитване към Канада за това прекратено ли е гражданството на Кирил Петков.  Темата за гражданството на служебния министър на икономиката е на масата вече няколко дни. Беше обсъждана и в Народното събрание. Сега сме в очакване на отговор от канадската страна. А финалната дума ще имат конституционните съдии.

Утре сутрин очаквайте министър Кирил Петков в студиото на "Здравей, България".