Президентът започна консултации за връчване на мандат за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев започна допълнителни консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на правителство. Първи при държавния глава влязоха представителите на „Има такъв народ”.

„Отговорността, която получихте с първия мандат за съставяне на правителство, не се реализира. Явно и политическата ситуация се изостри. Изострят се обаче и кризите, пред които е изправена България. Това повишава необходимостта да имаме редовен кабинет. Затова е изключително важно да се отнасяме всички по-отговорно към възможностите за диалог, компромиси и консенсус, за да успеем да съставим редовно правителство”, обърна се президентът към представителите на партията. 

Президентът вика за нови консултации партиите

По думите му трябва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на кабинет в настоящия парламент. Затова започнал и консултациите. 

„За нас е важно да чуем и вашата формула за взаимодействие с другите парламентарно представени политически сили, за да се намери верният път и да имаме успех в съставянето на редовен кабинет в рамките на това 46-о Народно събрание. Това е което очакват българите, на фона на кризата, пред която сме изправени”, добави Радев.  

 

 

Тошко Йорданов от ИТН отчете, че страната е изправена пред редица кризи. На Консултативния съвет за национална сигурност, проведен вчера, според него обаче е станало ясно, че голяма част от проблемите могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство, или не.

„Дори да е служебното правителство, или ново служебно правителство - то да може да си върши работата, а парламентът да му е подсигурил възможности да се справи с тези кризи”, уточни той. 

Румен Радев готов за рестарт на парламентарната рулетка 

Относно неуспеха на „Има такъв народ” за съставяне на правителство, Йорданов каза: „Ние опитахме, истината е, че бяхме предадени в средата на разговорите. Оттук нататък, в крайна сметка, в парламента има още пет партии със 175 депутати. Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет. Отговорността е пред тях. Те имат възможност, след като отказаха да работят с нас по неясни причини, да съставят кабинет. И „Демократична България”, и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, и ДПС, и БСП, и ГЕРБ могат да съставят кабинет. Имат тази възможност”, допълни председателят на ПГ на „Има такъв народ”.

Радев обяви, че силно се надява парламентът да поеме своята отговорност и независимо от изхода на преговорите за съставяне на правителство, най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе отговорно към Плана за възстановяване и устойчивост.

Заедно с Тошко Йорданов на срещата при държавния глава бяха Виктория Василева и Филип Станев.

 

 

След консултацията Виктория Василева обясни, че разговорите са били много конструктивни. „Обсъдихме всички актуални теми в страната. Ние сме единствените, които не се отмятаме от това, което сме говорили. Никой не може да ни обвини, че си сменяме мнението през ден”, добави тя.

Депутатът отново обясни, че от ИТН ясно и категорично са заявили, че няма да подкрепят трети мандат. „Няма политическа логика в това другите партии да не подкрепят мандат на най-голямата партия, а ние да подкрепим правителство на малцинството, което също би управлявало с плаващо мнозинство”, посочи Василева.

„Мигрантската криза е тежък проблем и той много скоро може да почука на нашата врата. Трябва да подкрепим усилията на правителството, които са насочени към справянето с тези проблеми”, каза представителят на „Има такъв народ”.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК