Мотивът за отказа е фактът, че разследването не е приключило

Спецпрокуратурата няма да осигури участие на прокурори на комисията за полицейското насилие. Това става ясно от отговор на държавното обвинение до председателя на парламентарната комисия Николай Хаджигенов.

Мотивът за отказа - разследването не е приключило и събраната информация по него е следствена тайна. В противен случай би се  нарушила Конституцията, обясняват от прокуратурата на Хаджигенов.

От държавното обвинение допълват, че парламентарният контрол, заложен във вида на годишен доклад на прокуратурата, не може да се изразява и като доклад по конкретно наказателно производство.

 

 

Предоставянето на информация, която е следствена тайна, може да повлияе негативно върху вътрешното убеждение на разследващите органи. Проявата на такъв интерес би поставила под съмнение тяхната обективност и безпристрастност, смятат още от прокуратурата.

Специализираната прокуратура като държавен орган изрично не трябва да предоставя на народните представители сведения и документи, когато те представляват следствена тайна, пише в отговора до Николай Хаджигенов.

ВСИЧКО ЗА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ ПОД КОЛОНИТЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ВИЖТЕ ТУК