Днес на масата за разговори сядат три партии

Втори ден на политически консултации между президента Румен Радев и парламентарно представените партии в опит за съставяне на редовно правителство. Днес на масата за разговори сядат представители на „Демократична България”, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Държавният глава вече проведе срещи с първите три политически сили в Народното събрание и за пореден път ги призова да работят за това страната да има редовен кабинет.

Президентът вика за нови консултации партиите

След разговорите се очаква и второто завъртане на парламентарната рулетка, но конкретна дата за това все още няма. По Конституция вторият мандат ще отиде в ръцете на ГЕРБ, но от партията многократно заявиха, че веднага ще го върнат.

Третият мандат се връчва по преценка на държавния глава. Вчера готовност да управляват заявиха само от БСП. Партиите, които ще разговарят с държавния глава днес, също са потенциални носители на мандат. Първи днес на „Дондуков” 2 отиват от „Демократична България”, след това са от ДПС и трети са „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Пред NOVA Рамадан Аталай коментира искането за актуализация на бюджета.

„Нашите експерти прочитат, че има достатъчно средства в този бюджет. Ако дойдат трите кризи, трябва да се разбере кой ги докарва”, каза Аталай.  „Ние нямаме силата да определяме дневния ред, но който пренебрегва ДПС, ни подценява малко”, смята още той.

Запитан дали очаква да се състави редовно правителство в рамките на този парламент, Аталай отговори, че „човек трябва да губи последно надеждата”  

 „Както и предният път, така и сега, сме готови да покажем как трябва да се случват нещата с правителство на малцинството. Може да не успеем да го прекараме, което е различен въпрос, но ние ще опитаме. Но ИТН заявиха, че няма да подкрепят друга партия”, заяви Николай Хаджигенов, „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Христо Иванов от „Демократична България” също коментира съставянето на правителство с третия мандат.

„Възможно е и се надяваме здравият разум да надделее. Ще видим как ще завършат консултациите. Надяваме се и след втория мандат да има консултации, в рамките на този процес здравият разум да надделее”, заяви Христо Иванов.

Същевременно президентът отново призова партиите да осъзнаят, че страната ни се изправя пред 2 кризи и спешно да преразгледат актуализацията на бюджета.

„И на КСНС, и на проведените до момента консултации, парламентарно представените партии показват, че ясно разбират всички предизвикателства, пред които е изправена страната. Очаквам това разбиране да се пренесе като отговорност в парламента, за да може този парламент да актуализира бюджета”, заяви Радев.

Радев коментира и казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. Според президента зад тези атаки стоят „корупционерите, които искат да върнат часовника назад”. Държавният глава призова да се изчака решението на КС по темата.