Започна вторият кръг политически консултации с парламентарно представените партии при президента

„За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство, провеждам консултации, поради сложната политическа обстановка в НС за съставяне на кабинет. Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът за третия мандат". Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с „Демократична България”.

„За да сполучим в третия мандат се иска  активен диалог, компромис и консенсус", продължи Радев. „Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии", продължи Радев.

ВТОРИ КРЪГ: Президентът проведе консултации с първите три политически сили (ОБЗОР)

„Моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство“, каза президентът. 

„Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е за третия мандат”, отговори съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. „Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато ставаше дума за първия мандат, и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци”, каза Иванов.

„Когато избирателите не са дали на никого доминираща роля, диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки са ключови за това да се излъчи управление. Липсата на диалог и готовност за търсене на баланси са рецепта за липса на отчетност, липса на прозрачност и липса на легитимност”, смята Иванов.

Той обясни, че от „Демократична България” не са могли да подкрепят първия мандат заради „едностранен подход и налагане, отказ от диалог”. „Това беше проблематично заради мандата за промяна, който дадоха избирателите”, смята Иванов.

Сега именно готовността на ИТН за диалог била ключовият момент за съставяне на правителство с третия мандат. 

След излизане от разговорите Христо Иванов коментира, че този мандат трябва да се реализира без ГЕРБ и ДПС.

„Да може да се направи управление, на което да се разчита, че ще направи съдебна реформа, ще започне изчистване на държавата от корупцията”, заяви Иванов.

Запитан дали от „Демократична България” биха подкрепили кабинет с мандата на БСП, Иванов отговори: „Поели сме ясен ангажимент по тази тема. Призоваваме партиите, извън ГЕРБ и ДПС, да влезем в диалог и да намерим работеща формула”, каза Иванов. От „Демократична България” обаче не можели да подкрепят правителство с мандат на БСП.

„Третият мандат е кризисен и ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал”, коментира още Иванов. И е категоричен, че от „Демократична България” не се страхува от избори.

Той коментира и проваления първи мандат. „Ако някой очаква да гласуваме за котки в чувал, просто защото са сложени на масата, да дадем подкрепа за кандидатури, за които не знаем нищо, няма как да се случи”, каза Иванов.

В рамките на днешния ден президентът ще проведе консултации и с представители на парламентарната група на ДПС и ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

 

 

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК