Екипът на проф. Николай Овчаров продължава да разкрива епископската резиденция в подножието на хълма

Нови открития в разгара на археологическото лято на Перперикон. Екипът на проф. Николай Овчаров продължава да разкрива епископската резиденция в подножието на хълма.

През всичките 7 000 години живот на Перперикон той е бил едно от най-привлекателните места в Източните Родопи. Въпреки ограниченията през последната година туристите не спират да идват. Организираните групи няма, но броят на индивидуалните посетители расте.

Паралелно с посещенията от туристи, работата там продължава. 60 души вече месец и половина търсят нови исторически данни за живота на Перперикон. В южната част на хълма продължава да се разкрива епископска резиденция от 5-6 век.

„Може би едно от най-интересните неща е мавзолеят от ротонди, тепърва ще ги тълкуваме. Има уникална находка - купелът от 6 век, в който е ставало кръщенето на младенците”, каза проф. Николай Овчаров.

 

 

„Вече имаме над 120 находки. Сред тях е един прекрасен сребърен денар на император Деций Траян от средата на 3 век, както и сребърна игла, която е окичвала главата на някоя богата гражданка на града”, разказа още той.

Всичко тук говори, че на това място са живели представители на аристокрацията. А за бита им говори всеки открит предмет.

„Чисто в житейски план са ги вълнували същите неща като нас - да се нахранят, влюбвали са се, женили са се, празнували са, тъгували са, но все пак самия бит е доста по-различен от нашия”, коментира археологът д-р Николай Бояджиев.

Археологическото лято на Перперикон ще продължи до края на септември.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов