Въпросът дали и как ще бъде съставено редовно правителство с третия мандат остава отворен

Политическата криза у нас се задълбочава. След като от „Има такъв народ" обявиха, че минават в опозиция, въпросът дали и как ще бъде съставено редовно правителство с третия мандат остава отворен. Освен преговори между политическите партии, се лансира и вариант да бъде формиран кабинет с определен времеви мандат.

В кулоарите на парламента от „Има такъв народ” потвърдиха: вече ще са опозиция. Такава заявка даде с пост във Facebook лидерът им Слави Трифонов.

„Правим това, което сме казали - предложихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме в опозиция, защото от всички партии всички казаха, че няма да го подкрепят”, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов за кабинет с третия мандат: Ние сме в опозиция

Според „Демократична България", ако тази позиция не претърпи промяна, сценарият е ясен. „Това означава, че отиваме на нови избори. Имаме надежда здравият разум да надделее, защото наистина ми се вижда неразумно да тласкаме страната към нови избори”, посочи Христо Иванов.

Надежда за ново правителство все още имат от „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Заради това в следващите дни ще организират разговори с всички партии, без ГЕРБ и ДПС. „Идеята е да се формира правителство с насочен мандат до следващата пролет. Тези разговори да се случат публично. Готови сме да положим всички усилия в тях да влязат всички, без ГЕРБ и ДПС”, заяви Мая Манолова.

Транспортният министър: Концесионерът на летище София не е получил държавна помощ

И въпреки че фокусът е върху третия мандат, Манолова призова президента да не бърза с процедурата, която все още е на етап неуспешен първи мандат. „Очакваме президентът да не бърза с връчването на втория мандат, защото процедурата по актуализацията на бюджета върви бавно. Важно е за хората да има достатъчно пари”, каза тя.

Ще отидат ли ИТН на новите преговори, все още е въпрос без отговор.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК