Той добави, че сигурно ще е първият главен прокурор, който ще си наеме частна охрана

„Фалшива новина е, че прокуратурата подслушва. Прокуратурата е заявител и спазва стриктно Закона за специалните разузнавателни средства. Всичко става с разрешение на съдия. Това се случва поради законови причини. Дали това се харесва или не на някого, важно е да е законосъобразно”. Това заяви в Комисията по правни въпроси към парламента главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни, че се явява пред нея, защото изпитва уважение към Народното събрание. По закон обаче парламентарна комисия нямала правно основание да го кани на изслушване.

"Член 24 от Правилника за работа на Народно събрание, по силата на който съм извикан на изслушване, противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", заяви Гешев преди изслушването.

„Постоянните комисии, каквато е и Правната, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт съдебният контрол е недопустим. Това е така, защото се променя балансът в държавата и в частност - принципът за разделение на властите", добави главният прокурор.

Той заяви, че утре или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяването на този текст от Правилника на НС за противоконституционен.

Главният прокурор коментира и борбата с престъпността

Нашите европейски партньори много пъти са казвали, че Наказателно-процесуалният ни кодекс е формалистичен. Това е посочено стотици пъти в европейски документи и следва да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство. В противен случай се постига ниска ефективност в борбата с престъпността. На това наше становище към Правната комисия няма отговор. Внесохме и експертно становище за пътно-транспортните произшествия - за увеличаване на наказанията, за прецизиране на текстовете, за отнемането на МПС на дрогирани и пияни шофьори. И за тези неща още нямаме отговор, а те касаят всеки един български гражданин. Ръста на тези престъпления е стотици проценти в последните години. Това са важните неща, които стоят пред българското общество”, добави Гешев.

Иван Гешев коментира и кадрите с полицейско насилие под колоните на МС

„Да, гледах ги и мога да ги определя като недопустими. Аз съм главен прокурор и всяка една оценка по конкретни доказателство означава да въздействам върху съответните наблюдаващи прокурори. Мога да направя такава оценка, защото целият ми живот е минал в прокуратурата, но пак казвам, че това би било намеса. А това противоречи на вътрешните ми убеждения. Явно сте останали с погрешни впечатления, че делото е прекратено. Ако правилно съм разбралсъобщението на Софийската районна прокуратура, има образувано досъдебно производство през ноември 2020 г. и нямам данни то да е прекратено”, каза Иван Гешев.

В отговор на въпрос дали протестиращи са били подслушвани главният прокурор каза, че специални разузнавателни средства са използвани „по отношение на организирана престъпна група за телесни повреди, палежи и други престъпления, като на тяхна база са изготвени 50 веществени доказателства“.

 

 

„Ще кажа, че всяко насилие е недопустимо. Запознах се миналия петък с клиповете. Част от тях бяха в публичното пространство, може би не същите и с по-лошо качество. Вече казах – това е недопустимо. Не мога да коментирам повече от това и ще кажа защо. След конституционната реформа през 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат Христо Иванов, се промени Закона за съдебната власт. Българската прокуратура, въпреки че някои още не знаят, не е централизирана, тя е единна. Аз, като главен прокурор, правя едно единствено нещо – аз съм административен ръководител на административните ръководители. Не отговарям за конкретната работа на конкретните прокурори, още по-малко по конкретни досъдебни производства“.

Той не пожела да коментира действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, според когото записите са били умишлено укривани досега. „Забавлявам се с неговите изявления“, каза единствено главният прокурор.

Той коментира и предложението на Ива Митева от „Има такъв народ” главният прокурор да не се охранява от НСО

„Ние ще станем първата държава в ЕС, в която главният прокурор не се охранява. Аз не се притеснявам от това. Знам защо ме охраняват по предложение и препоръки на много служби. Държавата ми плаща сериозна заплата и може да съм първия прокурор, който ще си наеме частна фирма за охрана. Ако има такива основания, разбира се”, заяви Гешев.