От днес в сила са и ограничения за държавните и общински администрации

Двойни правила за работата на заведения, спортни зали, кина, театри. От днес всички такива заведения ще могат да работят без никакви ограничения в капацитета, ако 100% от персонала и гостите имат сертификат за ваксина или преболедуване или отрицателен PCR тест до 72 часа преди събитието.

Здравните власти въвеждат COVID ограничения (ЗАПОВЕД)

За всички останали заведения, зали, центрове, където няма документи за 100% ваксинация, преболедуване или отрицателни тестове, правилата ще се затегнат. Очаква се заповед, според която разрешеният капацитет за тях да бъде намален от 50 на 30%.

От днес държавните и общински администрации трябва да изпратят 50% от служителите си да работят от вкъщи в структурите, където това е възможно. Трябва да се въведе и работно време с променливо начало, за да няма едновременно струпване на много хора. 

Според д-р Гергана Николова мерките са навременни и ако се спазват, ще имат ефект.

„В последната седмица при нас натискът е много голям. Като лекари намираме за необходимо да се направи нещо, което да спре разпространението на заразата”, заяви тя пред NOVA.

Обсъдиха въвеждане на по-строги противоепидемични мерки

Според д-р Николова тези, които са се ваксинирали, не трябва да бъдат ограничаван. Неваксинираните също да имат правото да посещават различни мероприятия, ако имат отрицателен тест.  

„Само тази седмица имам 3 пневмонии при деца под 11-годишна възраст, което не ми се е случвало в края на август. Това е много притеснително”, обясни д-р Николова. Тя отново апелира хората да се ваксинират.

В новата заповед здравните власти посочват, че най-важен е контролът именно на закрито - като градския транспорт. Затова и с препоръката за различен старт на работния ден на държавните служители се цели по-малко струпване на хора по спирки и в превозни средства. От столична община обмислят промяна в графика на метрото и автобусите и засилени проверки носят ли се маски.

МОН спира летните лагери по програмата "Отново заедно" в 20 области

"Tогава, когато има по голямо натоварване, се увеличава броят на влаковете. Само за август са направени 360 проверки за маски. Като цяло мерките се спазват", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Планира се и нова кампания за насърчаване на ваксинирането. "Изнесените пунктове ще работят в моловете, читалището в район "Искър". Предлагаме на големи компании ваксинация на място", посочва още градоначалникът. 

Новите мерки ще поставят пред сериозно предизвикателство туризма, се казва в позиция на ресорното ведомство. От там настояват в случай на неизбежно налагане на ограничения заради пандемията, те да бъдат обвързани с ясни икономически мерки, като тези мерки да влизат в сила автоматично с въвеждането на ограниченията.