Ще бъде ли постигнат консенсус за третия мандат?

Връщането на втория мандат и критиките на ГЕРБ предизвикаха остри реакции и в парламента. Част от партиите все още не изключват възможност за реализиране на правителство с третия мандат.

Въпреки, че вече двете големи парламентарно представени партии  се обявиха за опозиция, надеждата за съставяне на правителство макар и крехка, остава. „Демократична България”, „Изправи се БГ! Ние идваме” и БСП възлагат очаквания на преговорите между парламентарно представените партии, които ще се състоят следващата седмица.

Ключовият въпрос тук обаче е ще участват ли в тях и от "Има такъв народ"

Въпреки всички показатели, че правителство в 46 парламент изглежда невъзможно, надеждите в част от партиите още не са угаснали.

Президентът връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, Даниел Митов го върна (ВИДЕО)

„Очаквам да опитаме да намерим работеща формула, част от която да е какво да се случва с 3 мандат. Вариантът за работеща формула е споразумение между партиите извън ГЕРБ и ДПС. Надеждата остава последна”, заяви Христо Иванов.

„Ключът е в “Има такъв народ”. Ако "Има такъв народ" не желаят да участват в правителство, разбира се, не могат да се получат гласовете. Ние ще продължим да играем тая роля на вразумители на децата от детската градина”, каза Татяна Дончева.

„Той ключът вече веднъж беше в "Има такъв народ", те не го оползотвориха, за да отворят вратата. Сега не знам какво имат предвид вече с тия ключове”, заяви Виктория Василева от „Има такъв народ”.

От БСП смятат, че с всеки изминал ден шансовете за съставяне на правителство намаляват. И отново заявиха, че ако получат мандата, ще ще водят преговори с всички, освен с ГЕРБ и ДПС.

 

 

„Дали това ще се случи е въпрос на преговори. Обстановката е сложна и всеки отговор е верен. При добра воля винаги има шансове”, заяви Георги Гьоков от БСП.

„Колегите се убедиха, че не е много лесна работа”, заяви Хамид Хамид от ДПС.

От така наречените  партии на протеста върнаха и на обвиненията от страна на ГЕРБ, че не са успели да се договорят за кабинет.

„Въобще не ми пука какво говорят ГЕРБ, те не трябва да са в парламента”, категоричен бе Тошко Йорданов.

„Критиките за това, че не съумяваме да излъчим управление, имат своето основание. ГЕРБ се качват върху очевиден проблем. Следва последен шанс. Очаквам да намерим работеща формула”, заяви Христо Иванов.

Преговорите между парламентарно представените партии предстоят следващата седмица. В тях няма да участват ГЕРБ и ДПС.