Досега Полша е евакуирала неколкостотин човека с три самолетни полета

Високопоставен полски дипломат заяви днес, че най-трудният момент в евакуацията на афганистанците е те да бъдат намерени и изведени от тълпите на летището в Кабул. Досега Полша е евакуирала неколкостотин човека с три самолетни полета, предаде Асошиейтед прес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите на заместник-министъра на външните работи Марчин Пшидач консулските служители понякога успяват да идентифицират нужните хора в тълпата, но за тях е много трудно да си проправят път към вратата, за да бъдат вкарани в летището. Логистиката с транспорта върви много гладко, но е голямо предизвикателство как да открием хората от нашия списък, каза той.

 

 

"Тези хора трябва преди всичко сами да се доближат колкото могат до входа и да установят с консула не само зрителен контакт, а истински контакт. Защото много често те просто трябва да бъдат издърпвани за ръка и измъкнати от тълпата с помощта на войниците, каза Пшидач.

Той добави, че полските консули понякога разпознават от 30-40 метра конкретен човек, подлежащ на евакуация, но той не може да си пробие път.

Източник: БТА