Консултациите са инициирани от „Изправи се БГ! Ние идваме!”

Парламентарната рулетка направи още един ход и вече тече срокът, в който президентът Румен Радев трябва да избере кой ще получи третия мандат. В същото време се очаква да започнат и консултациите, инициирани от „Изправи се БГ! Ние идваме” за формиране на редовно правителство. А в ефира на NOVA от най-голямата партия в парламента – „Има такъв народ”, отвориха вратата за нови разговори с така наречените партии на протеста. С обяснението, че това е политика и не са „ взривявали мостове”.

Димитър Гърдев: Няма взривяване на мостове, от ИТН сме диалогични

Новите преговори между партиите ще започнат след ден. Покана за тези разговори ще получат и от „Има такъв народ”, въпреки че вече заявиха, че ще са категорична опозиция. Вратата обаче се оказа отворена. Това стана ясно в ефира на NOVA от думи на депутата от ИТН Димитър Гърдев. Той посочи, че условието им за подкрепа и в предишния парламент, и сега е да не участват в преговори с партии на статуквото - БСП, ДПС и ГЕРБ. Заради това и ако третият мандат бъде подкрепен от една от тези партии, то те ще си останат в опозиция.

 

 

„В политиката са възможни много неща. Нека да видим какво е предложението. Това е политиката, това е обсъждането. Няма взривяване за мостове, както се говори за нашата партия. Ние сме диалогични. Но нека не спекулираме – не знаем какво ще бъде предложението, дали изобщо ще се стигне до трето предложение, да не се върне и този мандат”, коментира Гърдев.

Един въпрос продължава да стои без отговор – коя партия ще получи от президента последния шанс да направи правителство. От връх Шиипка Румен Радев не уточни.

"Нека опазим поне този ден от политически препирни. Днес е ден за почит към българския героизъм, към силата на българския дух", заяви президентът.

Въпреки неуспеха на първия мандат за съставяне на правителство, от "Има такъв народ" все още определят като свои естествени партньори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!“. А БСП, с които на първия кръг преговаряха успешно, сега не са желани. 

"Ние няма да участваме в правителства с т.нар партии на статуквото – това са БСП, ДПС и ГЕРБ. Ако носителите на третия мандат се обърнат за подкрепа към някои от тези 3 партии, могат да направят правителство. Но ние ще бъдем категорична опозиция", заяви още Димитър Гърдев.

Организаторът на новите преговори - „Изправи се БГ! Ние идваме!“ все пак ще покани на тях и левицата. Защото аритметиката не излизала без тях. 

"Ами с БСП ще се наложи също да се преговаря. Тук не става въпрос на кой какво му харесва, какво не му харесва. Тук става въпрос какво трябва да се направи", каза Николай Хаджигенов, „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Покана за новия кръг разговори няма да получат от ДПС. Които не вярват в успеха на третия мандат за ново правителство. Дори това да е експертен кабинет. 

"При положение че и двете първи сили казват, че няма да подкрепят кабинет би трябвало другите да не разпъват лакардии, че ще правят кабинет, защото математически дори е невъзможно", заяви Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС.

Останалите формации в парламента запазиха мълчание за новата заявка на "Има такъв народ". 

Коментар на актуалната политическа обстановка направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отново критикува идеята страната ни да бъде управлявана от експертен кабинет само за няколко месеца и отново обвини другите партии, че са безотговорни.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК