Никой не може, а и няма сила, която да спре осъзнатите хора към пътя на свободата, заяви президентът

„Преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската Освободителна война и съдбата на България. Оттогава всяка година поколения наред хиляди българи от всички краища на родината изкачват Шипка, за да отдадат почит пред паметта на онези, на които дължим свободата си". Това заяви президентът Румен Радев по време на официалните чествания на 144 години от Шипченската епопея.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Пета поредна година съм тук заедно с вас на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра", заяви Радев. „Вие ни давате силата да вървим напред“,  обърна се президентът към присъстващите.

Отбелязваме 144 години от Шипченската епопея (ВИДЕО)

„Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските войни, които заедно отстоят прохода - онази врата, през която влезе българската свобода. Но Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст етнос и религия, води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще. Нямам грам съмнение, че всички ние заедно с общи усилия и солидарност ще победим страха, колебанието и унинието, за да може да просперира България. Никой не може, а и няма сила, която да спре осъзнатите хора към пътя на свободата. Всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ. Вечна памет на героите ни и на нашите освободители“, заяви Радев.