"Не са изключени жертви", заяви американският президент Джо Байдън

В Кабул, хаосът продължава. Увеличава се и потокът от хиляди хора, които се опитват да избягат от Афганистан. Американският президент Джо Байдън призна, че има риск от смъртни случаи при масовата евакуация от страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

До момента Съединените щати са извели от Афганистан 13 хиляди души. Това е най-мащабната и най-трудната такава операция по въздух в историята, смята американският президент. Вашингтон ще евакуира от превзетата от талибаните държава между 50 и 65 хиляди афганистанци, които са работили за Съединените щати.

„Нека бъда ясен - всеки американец, който иска да се прибере вкъщи - ние ще го приберем. Не си правете илюзии - тази мисия по евакуация е опасна и включва рискове за нашите въоръжени сили. Тя се провежда при трудни условия. Не мога да обещая какъв ще бъде крайният резултат и дали няма да има риск от загуба на човешки животи”, заяви американският президент Джо Байдън.

САМО ПО NOVA: Разказ от първо лице за претъпкания военен самолет в Афганистан

Германският канцлер Ангела Меркел критикува начина, по който афганистанската армия се е предала и е отстъпила страната на талибаните.

„Афганистанското правителство и армия се сринаха по спиращ дъха начин. Ние бяхме преценили, че те ще бъдат по-издръжливи. Това е истината. Сега най-важното нещо е да спасим хората, независимо дали са германски граждани или на други държави от НАТО, но най-вече тези, които са ни помагали”, посочи германският канцлер Ангела Меркел.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Разказ за евакуацията от Кабул

Междувременно съоснователят на движението на талибаните молла Барадар пристигна в Кабул. Там той ще се срещне с джихадистки лидери и политици, за да се опитат да съставят правителство. Молла Барадар, който оглавяваше политическия офис на талибаните в Катар, се очаква да заеме един от висшите постове в бъдещото управление.