Тръмп с остра критика към Байдън за изтеглянето на американските военни

Съединените щати имат опасения за атентати в Афганистан. Вашингтон е предупредил гражданите си да избягват летището в Кабул, заради опасност от нападения от местния клон на ИДИЛ. В същото време седем души, които се опитвали да напуснат страната, са загинали при блъсканица в района на аерогарата. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В предупреждението, което Съединените щати отправиха към своите граждани, се казва, че те не трябва да идват на летището, за да бъдат евакуирани. Американците трябва да изчакат с тях да се свърже правителствен служител, преди да тръгнат към аерогарата.

 

 

„Нашият основен приоритет е безопасността и сигурността на американските граждани. За да постигнем това, създадохме безпрецедентна специална група, чиято единствена цел е да локализира и предложи помощ на всеки американец, който е в Афганистан и иска да си замине”, заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

До момента Вашингтон не е оповестил допълнителни подробности за вида на опасността от ИДИЛ, а групировката не е отправяла заплахи да извършва атентати в Кабул.

САМО ПО NOVA: Разказ от първо лице за претъпкания военен самолет в Афганистан

„Няма да влизам в подробности за специфичната заплаха. Ситуацията в Кабул, в целия град е динамична. Сами виждате от кадрите от последните 24 до 48 часа каква е ситуацията извън периметъра на летището. Тя се променя всеки час”, посочи Джон Кърби, говорител на Пентагона.

От заплахи за сигурността се опасява и руският президент Владимир Путин, който критикува идеята западните държави да изпратят бежанците от Афганистан в съседни държави. Там те трябва да изчакат,  докато получат визи за Съединените щати и Европа. 

"Това е ключово за нашата сигурност и засяга пряко нашите граждани. Не искаме бойци да се появят предрешени като бежанци", категоричен е руският президент.

Предупреждението идва на фона на продължаващ хаос в района на летището, където седем души бяха смачкани до смърт, докато се опитвали да напуснат Афганистан.

„Преди всичко, трябва да предотвратим възможността хората да попаднат в ръцете на трафиканти. Тези трафиканти поставят в опасност афганистанците, които в момента се опитват да избягат”, категорична е председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Разказ за евакуацията от Кабул

Междувременно бившият американски президент Доналд Тръмп нападна настоящия - Джо Байдън за начина, по който Съединените щати се изтеглиха от Афганистан.

„Най-нескопосаното изтегляне от Афганистан, ръководено от Байдън, е най-удивителната проява на брутална некомпетентност от национален лидер, случвала се някога”, заяви Доналд Тръмп.

Това не е изтегляне, а пълна капитулация, допълни той.