Екип на NOVA провери как протича имунизацията в изнесените пунктове в столицата

На фона на предупрежденията за идващ пик на четвъртата вълна, засилва ли се интересът към ваксинирането?  Екип на NOVA провери как протича имунизацията в един от шестте изнесени пункта в София, в които жителите на столицата могат да си поставят ваксина срещу  COVID-19. Пунктът в “Дружба” отвори в 9 часа. До обяд вече бяха имунизирани около 50 души. Най-младият желаещ беше на 17 години.

София отново начело по брой новозаразени с COVID-19 за ден

Пунктът предлага възможност за ваксинация с всички разрешени препарати. И макар да няма опашка и наплив за ваксини, лекарите отчитат, че на прага на четвъртата вълна всъщност желаещите се увеличават.

Пунктът в „Дружба” ще работи до 16ч. Има разкрити още 5 в големите търговски центрове. Освен в столицата изнесени кабинети за имунизация в неделния ден има и във Враца, и в Плевен.

Заради грешка в системата, обаче, възрастна жена получи сертификат за ваксина, без дори да е имунизирана с конкретния препарат. Екипът на NOVA стана свидетел на случая в един от дежурните пуктове за имунизация.

За втората игла от препарата на Pfizer рано в неделя идва и Емилия. С изненада разбира, че според информацията в системата, тя вече е завършила курса си на имунизация.

„Идвам сега, в компютъра пише Johnson. Тя била еднократна, дадоха ми сертификат, че съм ваксинирана“, казва тя.

„В заявлението е посочено Pfizer. И ми дадоха картонче за днес, че е Pfizer. И се оказва в компютъра, че съм ваксинирана с Johnson. Кое е вярно?“, не може да си обясни ситуацията желаещата да се ваксинира.

„Кой  може да ми каже какво са ми сложили? И да са намери екипа, които са били тогава, може ли да се каже какво са ми боцнали. Дано,  Господ ме пази“, тревожи се Емилия.

Грешката екипът обясни с наплива от пациенти, преминали в конкретния ден.

„На първи август е ваксинирана с първа доза от ваксината на Pfizer/BioNTech. Просто от големия пациентопоток  е станала някаква техническа грешка и в системата е вкарана с  друг вид ваксина“, заяви Мирослав Кафеджиев, лекар в мобилен пункт за ваксиниране - “Дружба”.

В крайна сметка Емилия получи ваксината, за която беше дошла. За избягването на подобни грешки лекарите съветват да пазим картончетата си за ваксинация.

С увеличаването на броя заразени нараства и интересът към ваксините, смятат лекарите. Страхът от вируса е довел и Виолета пред дежурния пункт. 

„Средствата за масовата информация достатъчно говориха за ваксините и болестта, но според мен всеки трябва  да има и съзнание да предпази близките си. На мен майка ми почина от COVID. Трябва да има съзнание всеки и да подходи сериозно“,  казва желаещата да се ваксинира.

Общо от началото на кампанията през уикендите в столицата, са поставени близо 15 хиляди дози. Изнесени кабинети имаше днес и в Плевен, и във Враца.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК