По трасето има извадени камъни и счупени парапети

Щети по новата екопътека към Рилските езера. Извадени камъни по трасето и счупени парапети и мостчета. На какво се дължи това - некачествено изградени съоръжения или вандализъм?

Новата екопътека към Рилските езера се прави с цел да се ограничи потока от туристи и те да вървят само в един обособен маршрут. Още незавършено, обаче, по трасето вече има извадени камъни, което според планинари означава, че пътеката вместо да пази от ерозия, ще я предизвиква. 

Изградените пътеки към Рилските езера срещат сериозно неодобрение сред туристите. 

Джипове продължават да превозват хора до Седемте рилски езера

„Скандално просто. Не мисля, че тук е мястото да се изграждат пътеки. Да се налива чакъл, да се трасират пътеки. Според мен това е много вредно за езерата, тъй като знаем, че от години има проблем с тях и със замърсяването им. Не мисля, че това по някакъв начин ще помогне за това да ги запазим”, смята турист.

Според хората новото трасе се руши и заради начина, по който се пренасят камъни към горната част на пътеката. Туристите не харесват и изградените парапети в горната част на пътеката, защото според тях съоръженията не са здрави и предразполагат към инциденти.

Други обаче смятат, че пътеките са полезни и правилно изградени. „Особено за хора, които имат проблеми с изкачването. По-лесно достъпно е - за повече хора, за малки деца - също”, посочи турист.

 

 

Джип прегази крака на полицай на път за Седемте рилски езера

Въпреки че край езерата има изградена пътека, част от хората в планината продължават да се движат по произволни маршрути.

„Камъните не са изпаднали, извадени са умишлено от недобронамерени хора. Ясно си личи, че е направено от човек, а не от топенето на снеговете. Факт е, че пътеките се използват. Основният туристопоток минава през тях”, обясни директорът на Дирекция „Национален парк Рила” Красимир Андонов.

Той посочи, че вече се отчита възстановяване на тревни съобщества в ерозиралите участъци. Във Facebook обаче, обясни Андонов, се е сформирала група, в която се агитира срещу изграждането на пътеките. „Провокираше се всеки, който отиде на езерата, да извади по един камък и да счупи по един парапет. Не виждам смисъл в това”, допълни директорът на Дирекция „Национален парк Рила”.

Пътеката се очаква да бъде изцяло завършена следващата година. Тогава от парка ще поставят и множество табели, които да насочват целия туристически поток да се движи само в рамките на изграденото трасе.