Заповедта на МЗ изненада секторите "Култура", "Развлечение" и "Спорт"

Първи работен ден след като здравните власти въведоха нови мерки срещу пандемията. В края на миналата седмица министър Стойчо Кацаров изненада секторите "Култура", "Развлечение" и "Спорт". По думите му- те ще имат възможност да работят на 100%, но при определени условия.

С постоянното нарастване на заболеваемостта от COVID-19 у нас, здравните власти бяха дали заявка, че е време за ограничения. Въпреки очакването обаче капацитетът в кина, театри, фитнеси и заведения да падне от 50 на 30%, здравното министерство в петък даде възможност те да работят на пълния си капацитет – ако обаче целият персонал е ваксиниран, а клиентите се проверява дали са имунизирани или преболедували. Това обаче не се хареса на бизнесите.

Обичайно посещението във фитнесите през летните месеци не е високо. Наесен обаче спортуващите се връщат в залата.  “Изключително много се опасяваме от едно предстоящо затваряне. Вече втора година за най-силните месеци- ние нямаме възможност да работим”, твърди Радка Чернева, управител на фитнес.

Европейски държави затягат изискванията за пристигащите от България

В спокойния летен период залите се посещават от под 50% от спортуващите. Въпреки това здравните власти им дадоха възможност да заработят на пълен капацитет. „Добрата новина, която аз виждам тук, е, че новите мерки не предполагат задължително ваксиниране на персонала и клиентите”, посочва Чернева.

Според бранша обаче идеята на министъра е неприложима за тях - тъй като би довела до отлив на посетители.  Новата заповед на здравното министерство изглежда неприложима и в сектор „Култура”.

„Има хора, които не могат да се ваксинират – с автоимунни заболявания са. В нашия театър имаме такива случаи – и аз какво да направя? За да заработим на 100% трябва да ги уволня? Особено едната актриса е една от водещите на Сатиричния театър – няма как да стане това. Аз се съмнявам и че хората ще се върнат на 100%”, заяви Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов”.

Гърция въвежда ограничения за неваксинираните

Вместо това в Сатиричния театър са подготвени дори залите да са празни отново. „По-добре е да се изненадаме, че няма да стане, отколкото да се изненадаме, че става – като миналия път”, категоричен е Сърменов.

Промяна ще има и за различните сектори в Гърция. И въпреки че заболелите там са по-малко, ограниченията ще са по-тежки от тези у нас.

 „Неваксинирани няма да се допускат до спортни мероприятия, закрити заведения, молове. Тези, които работят в държавния сектор, ще се тестват два пъти – и то за собствена сметка – два пъти седмично. Мисля, че ще има протести – няма как да няма”, заяви Панко Панайотов, управител на заведение в Гърция.