БНБ няма права и отговорност да изисква санкции

Може да има тежки последици за банковата система, ако не се спазват санкциите по закона „Магнитски”. Това обяви пред депутатите шефът на БНБ Димитър Радев. Гуверньорът на БНБ беше изслушан днес от парламентарната комисия, занимаваща се със санкциите отвъд океана. За правните последствия говори и правосъдният министър Янаки Стоилов.

 

Според управителя на БНБ след санкциите по закона „Магнитски”, опасност за банковата система няма. А кредитите и депозитите на засегнатите лица са незначителни.

„Кредитите общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева, като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65,7 млрд. лева, то е дял от 0,017%”, обясни Димитър Радев.

Проблем ще да има обаче, ако банките не спазват правилата по закона на Съединените щати.

„Реален проблем е, ако банките не спазват  санкциите. Тогава санкциите могат да бъдат тежки не само за конкретната банка, но и за банковата система. Това е причината за превантивните действия”, обясни Димитър Радев.

Според министъра на правосъдието Янаки Стоилов има празноти в българското законодателство как да се прилагат санкциите у нас.

„Българското законодателство съдържа норми, свързани с борбата срещу пране на пари и финансирането на тероризма. В него обаче няма изрична уредба по отношение на прилагането или неприлагането на санкции на трети държави срещу български физически или юридически лица”, обясни Янаки Стоилов.

По време на изслушването в комисията градусът на напрежението се покачи. Искри прехвърчаха между Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!” и Хамид Хамид от ДПС. Проблемът - дали освен блокирани банкови сметки, санкционираните лица имат и блокирани активи.

„Колега Хамид, извинявайте много, но не сме в предишните парламенти да ходатайстваме на Пеевски”, обърна се Татяна Дончева към Хамид Хамид.

„Аман от аматьори в тази комисия”, отговори Хамид Хамид.

„Може да има такива случаи, в които транзакции по тези сметки да са блокирани, това може да се случи при съдебно решение, указание от ДАНС, запор от НАП. Ако имате такава информация, кажете ни я, ние ще я проверим”, заяви Димитър Радев.