Предвижда се отпадане охраната на главния прокурор

Най-късно другата седмица депутатите ще гласуват в Народното събрание дали да отпадне охраната от НСО за главния прокурор. Също така за президентската администрация, членовете на Министерския съвет и кмета на София. Ако предложенията бъдат приети, Националната служба за охрана ще пази и ще отговаря за транспорта единствено на „тримата големи” и членовете на конституционния съд.

Кметът на София коментира възможността да остане без автомобил на НСО

От 1992-ра до 2004-та година - това е периодът, в който генерал Димитър Владимиров е бил началник на Националната служба за охрана. През цялото време под охрана са били единствено  президент, вицепрезидент, председател на Народното събрание и министър-председател.

„При мен и при сегашното ръководство на НСО, поради повечето охранявани обекти, които ненужно се охраняваха , беше увеличен значително бюджетът на НСО“, казва генерал Димитър Владимиров.

Вносителите на част от текстовете от „Има такъв народ“ обявиха преди дни, че настояват да падне охраната на главния прокурор.

„Главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента. Той използва възможност за охрана по три закона“, смята Ива Митева, председател на 46-тото Народно събрание.

Ива Митева: Главният прокурор не трябва да бъде охраняван от НСО

Иван Гешев реагира така: „Аз нямам проблем, държавата ми плаща сериозна заплата, може би ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна фирма за охрана“.

Предлага се още да отпадне охраната в продължение на 4 години за бивши председатели на Народното събрание и премиери. Според Димитър Владимиров не може така да се пилее народна пара. Генерал Владимиров смята, че има много други текстове от Закона за НСО, които трябва да бъдат изчистени.

„Има, например, текст, който третира масови безредици, и се дава право и на НСО да посяга и върху бременни жени. Това трябва да се махне. Трябва да се махне и охраната на председателя на КПКОНПИ. Г-н Цацаров достатъчно време са го охранявали и ако е имало някакъв сигнал да са го изяснили", казва бившият шеф на службата.

Хаджигенов: В НСО са изтрили записите под колоните на МС, това е престъпление

Утре предложенията за промени в закона ще бъдат гласувани в правната комисия в парламента.

„Ще бъдат представени, ако всичко мине наред, утре ще минат. И при първа възможност ще бъдат внесени в събранието, т.е. тази седмица или най-късно другата. Бюджетът на НСО е 44 милиона на година, не можем да кажем колко ще бъде редуциран, но достатъчно много, колите ще се ползват само по необходимост“, заяви Николай Хаджигенов, ИБГНИ.