Той се яви пред Правната комисия

Скандал между депутати и главния прокурор в парламента! Дотам се стигна при  изслушването на Иван Гешев за работата на Бюрото за защита на свидетели.

Главният прокур зави, че е дошъл на заседанието, защото "вярва, че гражданите трябва да знаят позицията на Прокуратурата". Според него подготвяното от народните представители връщане на Бюрото от Прокуратурата в Министерството на правосъдието ще доведе до "проблеми в борбата с престъпността". В залата стана ясно какъв е бюджетът на Бюрото и колко са защитаваните лица. Иван Гешев коментира и влизането на Прокуратурата в президентството като заяви, че нахлуване не е имало, а това предизвика бутна реакция в залата.

Още на влизане в залата главният прокурор заяви, че покана за заседанието е получил едва 5 часа преди началото му.  

„Не успях да катастрофирам, бързайки насам. На предишното заседание помолих Прокуратурата да бъде своевременно поканена, когато има важни въпроси, които следва да бъдат обсъждани в Народното събрание. Получих обаждане в 9 ч., за което благодаря. Поканата също беше отправена тогава. Тоест, става въпрос за около пет часа. Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата”, коментира обвинител номер едно и допълни, че идеята за връщането на Бюрото по защита от Прокуратурата в правосъдното министерство ще има трагичен резултат.

"Бюрото по защита е една ефикасна и ефективна структура. Нейното унищожаване ще доведе само до проблеми в борбата с престъпността и не само това – цената ще бъде платена от българските граждани", категоричен бе той.

"Полза от закриването на звеното ще има само мафията и организираната престъпност", заяви още Гешев. А в залата изнесе данни - акциите на Бюрото през миналата година са 9, а през тази - 3.

"Българските магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията и организираната престъпност, нямат нужда да им носят чантите. Имат нужда от защита. Единствената служба, която може да го осигури е Бюрото по защита на свидетели", заяви Гешев.

"През юли миналата година Прокуратурата влезе в президентството и беше арестуван съветникът на държавния глава Пламен Узунов. Участието на Бюрото в акцията е станало след предложение на наблюдаващия прокурор", обясни Гешев.

"Ако с 4 души можеш да превземеш държавна институция, значи имаме проблем с националната сигурност", смята главният прокурор.

"Използването на термина нахлуване е некоректно и не отговаря на фактите. Няма как да има нахлуване, след като има разрешения на две съдилища, няма имунитет и не отговаря на истината, че служителите са били тежко въоръжени. Прокуратурата не даде адекватен отговор и това е лично моя вина", добави той.

Отговорът му предизвика реакции в залата.

"Г-н Гешев, вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото за защита във ваша лична преторианската гвардия и нахлувайки в президенството. Оценката беше дадена миналата година, когато шест месеца хората протестираха по площадите. Няма разследване за кюлчетата, Мара Хари, вие прилагате избирателно закона за едни и си затваряте очите за деуги", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Правната комисия ще разгледа доклада на Гешев за Бюрото за защита

Иван Гешев отговори, че не главният прокурор разследва държавата.

Николай Хаджигенов  заяви, че всички прокурори са подчинени на главния прокурор.

Бюджетът на бюрото по защита е малко над 7 милиона лева. Защитаваните лица тази година са 16, 3-ма от тях магистрати, а сред тях и самият Гешев. Главният прокурор сравни бюрото с НСО.

"Бюджетът на НСО е пет или шест пъти по-голям от този на Бюрото за защита. Съставът им последно беше 12 пъти по-голям. Знам и подозирам, че те охраняват по-малко. През последните 15 години НСО се превърна не в служба за охрана, а за обслужване", заяви Иван Гешев.

 

 

Гешев оспорва пред КС задължението си да се явява в парламента

След гласуване депутатите не приеха доклада на главния прокурор за дейността на бюрото.

Утре предстои комисия, в която ще бъдат разгледани проекти за изменение на закона за НСО. Още миналата седмица стана ясно, че идеята е да се редуцират охраняваните лица. И по-конкретно - главният прокурор ще бъде изваден от списъка, а право на охрана ще имат само тримата големи в държавата - президентът, министър-председателят и председателят на народното събрание. За тази идея Иван Гешев зави: "Направете така, че България да е първата държава в ЕС, в която не се охранява главният прокурор".