Комисията по ревизия изслуша ръководството на компанията

Комисията по ревизия изслушва ръководството на „Автомагистрали” заради информацията на злоупотреби в сектора.„Поставени сме в една особена ситуация, като ръководство, защото това са заварени договори за милиарди”, заяви Десислава Христова – председател на Съвета на директорите на компанията.

„Първият ин хаус договор е за първите шест участъка за АМ „Хемус” от края на 2018 година. Три месеца по-късно са започнали превъзлагания на поръчки без съответните процедури за обществени поръчки. Сключвани са договори за доставки на материали, наем на техника и прокетиране", посочи тя. От „Автомагистрали” подчертаха, че в договорите с така наречените „ин хаус” фирми имало драстично завишени цени. А авансите, които получавали някои от тях били фрапиращи. 

Цената на тока за бизнеса влезе в Комисията по ревизията

По думите й всичко това е ставало въз основата на приети вътрешни правила. "Раздадени са множество аванси. Притеснително е, че при участъци 7, 8 и 9 за АМ "Хемус", където все още сме на ниво идейни проекти - са раздадени милиони авансово за бъдещи несигурни дейсности", заяви Христова.  

От държавната компания обясниха, че строят само 3-4 километра магистрален път от общо 134, по които се работи. Финансовият министър Асен Василев коментира, че при разваляне на договорите заради фактическа невъзможност "Автомагистрали" да изпълни работата- ще има как да се плати на реалните строители за направеното до момента.