Талибаните не пускат афганистанци до летището в Кабул

По-малко от седмица остава до края на изтеглянето на американските военни от Афганистан. Останалите западни съюзници също ще приключат евакуацията до 31 август, въпреки че Лондон, Париж и Берлин призоваваха Джо Байдън да удължи срока и след тази дата.

А талибаните се оправдаха със съображения за сигурност и не пускат афганистанци до летището в Кабул.

Хиляди хора продължиха да се тълпят около летището в Кабул и днес с надеждата да се качат на някои от заминаващите от Афганистан самолети. Талибаните обаче не позволяват на афганистанците да стигнат до него.

Талибаните държат евакуацията на чуждите държави да приключи до 31 август

"Блокирахме пътя, по който хората отиват до летището. На афганистанците не е позволено да го използват, но чуждестранните граждани могат", заяви Забихулла Муджахид, говорител на талибаните.

Това означава, че хиляди хора, които са работили за международната коалиция, и други, които се страхуват от преследване от страна на екстремисткото движение, се оказват блокирани в страната.

САЩ ще спазят срока за изтегляне от Афганистан

"Призоваваме американците да променят политиката си и да не насърчават афганистанците да напускат страната. Нашият елит, като инженерите и лекарите, които са учили тук, не трябва да бъдат прехвърляни в други страни", каза говорителят.

Междувременно продължава трескавата евакуация от страната на чуждестранни граждани, след като Джо Байдън потвърди плана всички американски военни да напуснат Афганистан до края на този месец.

България дава убежище на до 70 афганистанци

"На път сме да приключим до 31-ви август. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Всеки ден от операцията е рисков за нашите военни. Срокът 31-ви август зависи от талибаните, дали ще продължават да сътрудничат и да позволяват достъп до летището на хората", заяви Джо Байдън.

Ангела Меркел пък подчерта, че страната й ще се опита да помогне на афганистанците, които са работили с Германия.

Директорът на ЦРУ се е срещнал тайно с лидер на талибаните в Кабул

"Евакуацията се извършва в дух на сплотеност, но, разбира се, трябва да подчертая, че Съединените щати имат водеща роля. Без тях не можем да продължим с евакуацията, това трябва да е ясно!", каза Меркел.

На западните съюзници остава по-малко от седмица, за да евакуират всички отчаяни хора от летището в Кабул. А те наистина са много.

Бивш затворник от Гуантанамо става министър на отбраната в Афганистан