Вчера депутатите отложиха тази точка от дневния си ред

Актуализацията на държавния бюджет влезе в парламента. Депутатите започнаха ударна ревизия на финансовата сметка, за да се избегне евентуална криза при нови извънредни парламентарни избори.

Държавата е готова да похарчи 1,8 милиарда лева повече чрез актуализацията на бюджета.

Най-много ще отидат за социални плащания – 575 милиона. Целта е да се повишат пенсиите и минималната да стане 340 лева, а максималната - 1500 лева.

Предвиждат се 430 милиона лева за подкрепа на бизнеса, 355 милиона за здравеопазване и 120 милиона за НЗОК.

За какво ще стигнат парите в държавата?

Актуализацията на бюджета на Касата вече беше гласувана на първо четене. По време на разглеждането му, депутатите преминаха в спор как до момента се е управлявала COVID кризата.

„С лека ръка ни се представя проект от 134 милиона, които някой ще разпредели без да е ясно, без да получаваме факти”, заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ.

„Очакването е, че именно бившият здравен министър ще замълчи. Българите не сме забравили как управлявахте кризата от COVID. Вие сте лицето на провала”, отговори Мая Манолова, „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Г-жо Манолова, от вашата уста думата смирение звучи като ерес. Няма от какво да се срамувам, мога да се гордея с това какво постигнах”, отговори Костадин Ангелов.

„Наблюдаваме монолог от човек, който трябва да го е срам. Докато умираха хора по стълбите, вие се возехте на задната седалка на джипката”, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

 „Вие и вашият лидер бяхте от тези, които твърдяхте, че изобщо не съществува коронавирус”, отговори Тома Биков от ГЕРБ.

Междувременно остават броени часове до последния ход на парламентарната рулетка. Държавният глава Румен Радев трябва да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство, но консенсус по темата - няма. От „Има такъв народ” заявиха, че няма да подкрепят предложението за кабинет с последния мандат.