Той е в съзнание и контактен

26-годишният мъж, пострадал от мълния при разразилата се в сряда вечерта в София буря, остава за наблюдение в УМБАЛ „Света Анна“. Това съобщиха ор пресцентъра на здравното заведение. Младежът е в съзнание, адекватен и контактен.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО ВИЖТЕ ТУК

При трагичния инцидент вчера на място загина неговият приятел, докато двамата разхождали куче в горичка до метростанцията в квартал „Дружба”.

Младият мъж е в съзнание, адекватен,  контактен и без опасност за живота.

Но решението на лекарите е и днес да остане под наблюдение в лечебното заведение, защото все още е под стрес и в шок от случилото се.

Днес експерти отново направиха оглед на мястото на инцидента. И според тях двете момчета са допуснали поредица от грешки.

Мокрите дървета са привлекли мълнията. Основната грешка на  младежите е била, че са застанали до едно от тях  - обясняват специалистите.

„Той е говорил по мобилния телефон. Най-вероятно е имало и други метални предмети, които са били в момчето. Самата почва и дъждът също са допринесли. За щастие, момчето, което оцеля и е в болница, е било на разстояние, иначе също можеше да пострада фатално”, обясни Красимир Димитров от Столична община.

Мълнията си избира лидер. Обикновено това е най-високо дърво, стълб, блок и се насочва към него. Къде точно ще падне обаче никой не може да предвиди.

Експерт: Мокрите дървета са привлекли мълнията, убила младия мъж в София

Затова експертите напомнят, че не трябва да заставаме под дърво, метална спирка на градския транспорт или да използваме мобилния си телефон.

„Ако трябва да застанем все пак някъде, трябва да сме на три метра от 2 високи дървета. Хубаво е да изключим мобилния си телефон, ако има възможност дори да свалим батерията, за да не привличаме мълнии”, обясни експертът инж. Татяна Попова.

Ако пък се разхождаме с група приятели и бурята ни застигне, трябва да сме на достатъчно разстояние един от друг.

„Трябва да се движим на 3 метра разстояние един от друг и то съвсем бавно. Не трябва да тичаме! Препоръчително е да останем клекнали на място, за да не стърчим”, добавя Попова.

144 хиляди мълнии са паднали в Югоизточна Европа за последните 24 часа. - показва справка на NOVA в платформата "Blitzortung". Около ¼ от тях са били над територията на България.